De cryptomarkt heeft het zwaar de laatste tijd. Sinds de piekniveaus in oktober en november incasseren vrijwel alle tokens dreun na dreun. Dit heeft ertoe geleid dat bekende munten als de bitcoin, ether en sol de afgelopen tijd allemaal tientallen procenten zijn gedaald. Ook donderdag gingen enkele tokens weer licht onderuit, waaronder die van Solana, Terra en Avalanche.

Lees ook: Deze cryptomunten uit de top 15 daalden het sterkst vanaf de piekniveaus van oktober en november – shiba inu grootste verliezer, beperkte schade bij luna en ether

Maar dit niet neemt niet weg dat crypto’s per saldo sterk presteren in 2021. Veel tokens zijn sinds begin dit jaar fors in waarde toegenomen, waarbij de waarde van de gehele markt naar meer dan 2.000 miljard dollar is gestegen.

En dan zijn er nog de échte uitschieters, zoals ‘gala’. Sinds januari is deze crypto meer dan 46.000 procent gestegen naar een niveau van ongeveer 0,48 dollar en een marktwaarde van ruim 3,3 miljard dollar. Momenteel is dat goed voor een plek in de top 50 van grootste crypto’s naar marktwaarde.

Maar wat is Gala Games? Wie zit erachter? En hoe onderscheidt het zich van soortgelijke bedrijven? Op deze en andere vragen geven we hieronder antwoord.

Een waarschuwing vooraf: aan het beleggen in de speculatieve markt van cryptomunten kleven flink wat risico's. Zo valt de markt niet te voorspellen. Hoewel de succesverhalen het vaakst worden belicht, gaan er ook geregeld flink wat mensen de mist in. Houd er bij het beleggen in cryptomunten dus rekening mee dat je je inleg kan verliezen.

Wat is Gala Games?

Gala is de munteenheid van de gaming-metaverse Gala Games. Momenteel telt de metaverse acht games, waaronder 'The Walking Dead: Empires', 'Mirandus' en 'Fortified'. Respectievelijk zijn dit een Survival MMORPG, een Fantasy RPG en een Tower Defense-spel. Tot de andere genres behoren onder meer Simulation en FPS.

Het doel van het bedrijf is om "blockchaingames te maken die je écht wilt spelen", aldus de website, en om de spelers de regie te geven. Nu is het nog zo dat spelers honderden uren en euro's – voor de aanschaf van bijvoorbeeld digitale skins – in een spel kunnen steken om dat vervolgens allemaal te verliezen als de ontwikkelaar het spel al dan niet opzettelijk om zeep helpt.

Om dit te voorkomen, is de metaverse feitelijk in handen van spelers. Stel dat een speler een zwaard wint op het gamingplatform, dan wordt dit een bestand op de blockchain, een NFT, die gebruikt kan worden in het spel of die geruild kan worden met andere spelers. Hiervoor wordt betaald met gala.

Lees ook: Wat je moet weten over NFT’s: digitale verzameltokens die voor miljoenen verkocht worden

Daarnaast kunnen spelers invloed uitoefenen op wat voor spellen Gala Games moet ontwikkelen en welke spellen financiering moeten krijgen. Stemmen kan alleen wanneer je een zogenoemde 'Node-licentie' bezit. En daar moet je wel even flink voor in de buidel tasten. Op het moment van schrijven kost zo'n vergunning ruim 178.000 gala. Omgerekend komt dat neer op meer dan 70.000 euro.

Naar eigen zeggen telt het platform maandelijks 1,3 miljoen gebruikers en zijn er in totaal 26.000 NFT's verkocht. De duurste daarvan zou voor 3 miljoen dollar over de toonbank zijn gegaan.

Wie zit achter Gala Games?

Gala Games is in 2019 opgericht door Eric Schiermeyer, een veteraan van de gameindustrie. Schiermeyer was de medeoprichter van gameontwikkelaar Zynga, het bedrijf achter onder meer het bekende Farmville.

"Ik zou dit niet doen als ik niet dacht dat dit letterlijk de volgende fase van het internet was", zegt Schiermeyer op de site van Gala Games. Hij is ervan overtuigd dat alles wat met digitaal eigenschap te maken heeft – van kunst tot muziek – zal veranderen door de nieuwe blockchaintechnologie.

Lees ook: Dit wil je weten over Web3, de volgende generatie van het internet gebaseerd op dezelfde technologie als cryptomunten

Bij Gala Games werken inmiddels meer dan 90 mensen, volgens de site. Mocht je interesse hebben: er staan tal van vacatures open voor onder meer designers, engineers en marketeers.

Hoe onderscheidt Gala Games zich?

Hoewel de token van Gala Games het afgelopen jaar met 46.000 procent het hardste steeg, is het verre van de enige in z'n soort. Ook de 'axs' en 'sand', van de gaming-metaverses Axie Infinity en The Sandbox, waren niet te stoppen. Respectievelijk noteren ze sinds januari een stijging van ruim 17.000 procent en bijna 14.000 procent.

Lees ook: De ‘Wolf of All Streets’ deelt 4 metaverse-crypto’s waar hij nu op inzet – en denkt dat de bitcoin nog maanden op het huidige niveau kan blijven hangen

Wat Gala Games onderscheidt, is dat het geen enkele game, maar een platform voor games is. De nadruk lijkt echt te liggen op het aanbieden van gewilde spellen en niet zozeer de blockchain die het mogelijk maakt. Zie het als een blockchainversie van het populaire gameplatform Steam.

Daar komt bij dat spelers dus invloed kunnen uitoefenen op de koers van het bedrijf, al zij het tegen een forse investering. Overigens is Gala Games niet de enige die deze mogelijkheid biedt. Ook in mede gaming-metaverse The Sandbox kunnen spelers van zich laten horen.

Zij die zo'n node-licentie van Gala Games bezitten, helpen niet alleen het netwerk draaiende te houden, maar kunnen ook rekenen op extra beloningen. Denk aan bijzondere NFT's of uitbetalingen in gala.

Waar kun je gala kopen?

Mocht je nou zelf wat gala willen aanschaffen als belegging of om te besteden op het Gala Games-platform, dan kan je daarvoor terecht bij cryptobeurzen als Binance, Sushiswap en Uniswap.

Lees ook: Cryptobeurs Binance opereert illegaal in Nederland, aldus DNB – klanten lopen risico om betrokken te raken bij witwassen

Onthoud wel dat het beleggen in de uiterst speculatieve markt van cryptomunten risico's met zich meebrengt en dat je je inleg kunt verliezen. Het enorme succes van de cryptomarkt, en de aandelenbeurs, in 2021 past in het bredere beeld op financiële markten waarin er veel ‘goedkoop geld’ in omloop is, sparen nauwelijks iets oplevert en speculatie hoogtij viert.

Verandert dat marktsentiment door bijvoorbeeld stijgende rentes – die er nu in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk langzaam aan lijken te komen – dan kan dat de beurs, maar ook de cryptomarkt gaan raken.

LEES OOK: Beleggen in virtueel vastgoed? Dit zijn 7 kansrijke metaverses en zó kies je een locatie, volgens een grondbezitter