Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:31

Mode ontpopt zich tot een belangrijke bedrijfstak in de metaverse waar binnenkort mogelijk 1 biljoen dollar per jaar in omgaat. En Decentraland gaat zijn aandeel in die markt uitbreiden door zijn eerste modeweek te organiseren. 

Decentraland zal in maart vier dagen modeshows en andere ervaringen hosten in samenwerking met UNXD, een luxe marktplaats gebouwd op het blockchainnetwerk van Polygon.

“Hou je collecties klaar!” zegt Decentraland in een bericht op Twitter. Daarin roept het ontwerpers, merken en fashionista’s op om zich voor te bereiden op het evenement dat staat gepland voor 24 tot en met 27 maart 2022. 

Potentie metaverse

De metaverse verwijst naar online virtuele 3D-omgevingen waar mensen, vertegenwoordigd door avatars, kunnen gamen, werken en socialiseren. Ook kunnen ze er crypto-activa kopen en verhandelen. Cryptovaluta-activa managementfirma Grayscale zei vorige maand dat de metaverse het potentieel heeft om een jaarlijkse omzet te genereren van 1 biljoen dollar

Maar al die avatars in de metaverse hebben virtuele kleding nodig. En die sector groeit nu als kool.

Modemerken zoals Dolce & Gabbana, Gucci, Balenciaga en Ralph Lauren hebben hun intrede gedaan in de metaverse. Daarnaast organiseerde UNXD Dolce & Gabbana's eerste NFT-kledingcollectie. Daarvan verkocht de Collezione Genesi, een verzameling van negen door Domenico Dolce en Stefano Gabbana ontworpen NFT's, voor 5,7 miljoen dollar in september. 

Digitale kleding van Ralph Lauren en Gucci zijn te zien op avatars via afzonderlijke partnerschappen met avatar-app Zepeto, het grootste virtuele modeplatform van Azië met bijna een kwart miljard gebruikers.

Virtueel landgoed

Ondertussen trok het explosief groeiende Fashion District van Decentraland de afgelopen weken de aandacht. Dit kwam vooral doordat een bedrijf het equivalent van 2,4 miljoen dollar in crypto betaalde om er virtuele stukken land te kopen. 

"We zien de aankoop van het Fashion District is als het kopen op Fifth Avenue in de jaren 1800 … of de oprichting van Rodeo Drive", vertelt Lorne Sugarman, de CEO van Metaverse Group, aan Insider over de deal van zijn bedrijf.

LEES OOK: Dit moet je weten over cryptomunt ‘gala’, de token die in 2021 het hardst is gestegen