Eén van de grootste bezitters van bitcoins heeft toegeslagen na de minicrash op de cryptomarkt van afgelopen weekend. Een zogenoemde ‘walvis’ kocht deze week voor meer dan 150 miljoen dollar aan bitcoin, berichtte The Independent als eerste.

Het gaat om de op twee na grootste geregistreerde, publieke bezitter van bitcoins die meer dan 3.000 bitcoins heeft bijgekocht in de afgelopen dagen, blijkt uit data van BitInfoCharts.

De anonieme eigenaar van de bitcoinportemonnee met het adres 1P5ZEDWTKTFGxQjZphgWPQUpe554WKDfHQ is hiermee sinds februari 2019 actief. Op dinsdag 7 december kocht de ‘walvis’ 2.702 bitcoins, op 8 december nog eens 388 stuks, en op 9 december 132 bitcoins.

De waarde van de bitcoinwallet van 118.538 coins bedraagt bij de actuele koers van 49.444 dollar net iets minder dan 6 miljard dollar. De wallet heeft een totale virtuele winst sinds de start in 2019 van ruim 3 miljard dollar.

Bitcoin: koersherstel hapert

De koers van de bitcoin duikelde zaterdag 4 december met ruim een kwart omlaag en dook even onder de 42.000 dollar tijdens een bredere daling van de cryptomarkt.

Analisten verwezen hierbij naar zorgen over de omikronvariant van het coronavirus, de verwachting dat rentes in de Verenigde Staten omhoog gaat en een verkoopgolf op derivatenmarkten, waar met afgeleide producten voor de bitcoin gespeculeerd kan worden.

Begin deze week is de bitcoin enigszins hersteld, maar donderdag noteerde de belangrijkste cryptomunt weer iets onder de 50.000 dollar.

Technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies is er niet gerust op dat het herstel stand houdt. Technische indicatoren wijzen erop het het momentum op de korte termijn negatief is geworden.

In een maandag verschenen rapport legt Stockton uit dat de bitcoin afgelopen weekend door het steunniveau van 52.900 dollar is gezakt. Dit suggereert dat herstelbewegingen “van korte duur” kunnen zijn.

Stockton is mede bezorgd door de signalen die de zogenoemde MACD-indicator geeft (Moving Average Convergence Divergence). Deze technische indicator heeft voor het eerst sinds april een verkoopsignaal gegeven voor de bitcoin. Dat duidt volgens Stockton op toenemende risico’s in laatste weken van 2021.

LEES OOK: Herstel van de bitcoin na klap in het weekend is bedrieglijk: technisch analist ziet rode vlaggen die duiden op verder daling