De Venezolaanse president Nicolas Maduro hoopt zijn berooide land verder te helpen met de introductie van een eigen cryptomunt: de Petro. Die wordt officieel gekoppeld aan claims op vaten Venezolaanse olie.

Deze week heeft Venezuela met een ‘voorverkoop’ van digitale Petro’s naar eigen zeggen al 735 mljoen dollar opgehaald. Geïnteresseerden die digitale Petro’s willen kopen, moeten betalen in harde dollars of andere cryptomunten.

Rond het Venezolaanse project, officieel de eerst staatsmunt in de wereld van de digitale valuta, zijn echter veel onzekerheden.

Onder meer de site Coindesk wijst erop dat er onduidelijkheden zijn rond het digitale logboek (de blockchain) waarop de Petro draait. De bedoeling is om uiteindelijk het netwerk van ethereum te gebruiken, de tweede cryptomunt ter wereld. Maar bij de voorverkoop wordt volgens documenten van de Venezolaanse regering gebruikgemaakt van het netwerk van cryptomunt NEM.

Belangrijker nog: Venezuela kampt met een groot geloofwaardigheidsprobleem. Het land verkeert in een diepe economische crisis. De oppositie is fel gekant tegen tegen het Petro-project en waarschuwt voor corruptie.

Als Maduro bij de verkiezingen van april dit jaar niet wordt herkozen, wordt het hele Petro-project mogelijk afgeblazen. Beleggers kunnen dan hun geld kwijt zijn, als een nieuwe Venezolaanse regering bijvoorbeeld besluit dat je geen claims kunt leggen op Venezolaanse olie met digitale Petro's.

Cryptomunten koppelen aan grondstoffen

Hoe dan ook, het idee van een cryptomunt die is gekoppeld aan grondstoffen duikt op verschillende plaatsen op. Zo is een groep Amerikaanse investeerders bezig met de lancering van de Oilcoin dit voorjaar. Opnieuw een cryptomunt die gedekt moet worden door vaten olie. De oprichters van de Oilcoin willen nadrukkelijk een stempel van goedkeuring halen bij Amerikaanse toezichthouders.

Interessant aan cryptomunten die een koppeling zoeken met grondstoffen zoals olie en goud, is dat ze zich wat betreft de koersbeweging heel anders gedragen dan cryptovaluta die het vooral moeten hebben van de verwachting dat ze in de toekomst economische waarde krijgen.

Dat valt te illustreren aan de hand van onderstaande grafieken. Eerst nemen we een kijkje bij bekende cryptomunten zoals de bitcoin, ethereum en ripple. Die laten sterk op elkaar lijkende koerspatronen zien.


Bitcoin – De grootste cryptomunt in marktwaarde piekte in december op een niveau van $20.000, crashte in januari en noteert inmiddels weer rond de $10.000.


Ethereum – De nummer twee in de cryptowereld maakte procentueel veel grotere sprongen in 2017, maar het koerspatroon lijkt op dat van de bitcoin.


Ripple – Ook de nummer drie onder de cryptomunten piekte in december 2017 en werd vervolgens meegezogen in de cryptocrash van januari.


Maar laten we nu eens kijken naar de waarde van drie cryptomunten die beleggers beloven dat ze een claim hebben op onderliggende grondstoffen: goud, zilver en olie.

We beginnen met de virtuele goudmunt DigixDao, gevolgd door een zilvermunt en een oliecoin.


DigixDao – Koppeling aan goud doet het goed sinds eind 2017.

Deze cryptomunt is gebouwd op het ethereumnetwerk en het achterliggende bedrijf heeft de DigixDao naar eigen zeggen gekoppeld aan goud.

Eén DGX-token representeert een goudbaartje van 1 gram dat ligt opgeslagen in een beveiligde kluis in Singapore.

Het koerspatroon laat zien dat de DigixDao redelijk immuun is gebleven voor de cryptocrash van januari dit jaar en eigenlijk sinds eind 2017 een redelijk gestage opmars toont. Met een marktwaarde van ruim 650 miljoen dollar zit de DigixDao inmiddels in de top 40 van grootste cryptomunten.


Link Platform – handelsplatform voor digitaal zilver

De cryptomunt Link Platform is gebouwd op het ethereumnetwerk. Een eenheid van 'Link' representeert volgens de oprichters een onderliggende waarde van 1 gram zilver.

Het platform is relatief jong en werd in de tweede helft van 2017 gelanceerd. Het koerspatroon is nogal grillig, maar te zien is dat de link tijdens de cryptocrash van januari dit jaar duidelijke piekmomenten kende.


Bilur – Crypto-olie

De Petro van Venezuela en de nog te lanceren Oilcoin zijn niet de enige projecten die met een blockchain (digitaal logboek) gebaseerd op olie werken. Het Britse bedrijf RFintech lanceerde medio 2017 een eigen handelsplatform genaamd Bilur. Ook dit is gebaseerd op het ethereumnetwerk. Een bilur heeft naar verluidt een tegenwaarde van een ton olie-equivalent. Zoals hierboven te zien is de koersontwikkeling redelijk vlak.

LEES OOK: Sommige cryptobeleggers mijden de cryptomunt van Telegram – om deze 3 redenen