De cryptowereld kan tevreden terugkijken op 2019. De kater van een jaar eerder is verwerkt en er zit weer leven in de markt. Toch eindigt het jaar in lichte mineur.

Het jaar begint kalm, maar in het voorjaar ontvlamt de cryptomarkt. In de maanden daarna piekt de bitcoin ruim boven de 10.000 dollar en trekt in zijn kielzog andere cryptomunten mee.

De reden voor de rally? Het instappen van institutionele partijen in de markt, vermoedt crypto-vermogensbeheerder CoinShares. Als gevestigde namen de markt betreden, schept dat vertrouwen.

Drie initiatieven springen wat dat betreft in het oog:

  • Investeringsfirma Fidelity, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, sleept de benodigde licentie binnen om voor grote klanten in bitcoin te mogen handelen. Dat is pas in november helemaal rond, maar persbureau Bloomberg bericht daar in mei al over.
  • Intercontinental Exchange, de eigenaar van de New Yorkse aandelenbeurs NYSE, komt met Bakkt, een gereguleerd handelsplatform voor grote institutionele beleggers. Microsoft, Starbucks en Boston Consulting Group zijn hierbij betrokken als partners. In mei meldt Bakkt dat het platform in juli live gaat, maar dat wordt uiteindelijk september.
  • Facebook ontvouwt in juni zijn plannen voor de cryptomunt libra, waarmee het mogelijk moet worden om wereldwijd te betalen met. Onder meer betaalbedrijven Mastercard, Visa, Stripe en PayPal doen mee, net als de techbedrijven Ebay, Uber en Spotify.

De interesse van grote partijen geeft cryptobeleggers vleugels. De markt voor digitale munten verdrievoudigt in een half jaar tijd, tot bijna 400 miljard dollar.

Op de achtergrond speelt ook de hoop op een bitcoin-ETF mee. Een ETF is een op de markt verhandelbaar beleggingsfonds dat de koers van de bitcoin volgt. Zo kun je in de bitcoinkoers beleggen zonder zelf de digitale munten te kopen. Dat zou de handel in de belangrijkste cryptomunt een stuk makkelijker maken en de koers aanjagen. Wellicht stappen dan zelfs institutionele beleggers in zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen.

Maar de Amerikaanse toezichthouder SEC wil er telkens niet aan. De waakhond vindt dat de bitcoin gevoelig is voor koersmanipulatie en wil daar beleggers tegen beschermen. Veel handel in cryptomunten vindt namelijk plaats op platforms die ongereguleerd zijn.

In oktober vervliegt de laatste hoop als de SEC ook de aanvraag voor een bitcoin-ETF van Bitwise afkeurt. Het is een van de vele negatieve berichten die de cryptomarkt in het tweede halfjaar een knauw geeft. Zo valt de lancering van bitcoin-futures op handelsplatform Bakkt tegen, keren overheden en toezichthouders zich tegen Facebooks cryptomunt libra en treedt China steeds strenger op tegen cryptobedrijven.

De tegenwind is terug te zien in de waarde van alle cryptomunten samen. Die halveert in de tweede helft van 2019, tot 200 miljard dollar.

De winnaars en verliezers van 2019

Toch is 2019 overwegend een positief jaar voor de handel in cryptomunten, blijkt uit een inventarisatie van Business Insider. Van de 25 grootste cryptomunten staan er 16 in de plus ten opzichte van het begin van het jaar.

Voor deze vergelijking zijn de 25 grootste cryptomunten op Coinmarketcap.com waarvan het hele jaar de waarde is bijgehouden. Leo, Cosmos en HedgeTrade zijn dus uitgesloten, net als stablecoins zoals Tether en USD Coin.


Opvallend is de enorme piek van Chainlink, een project dat een brug wil slaan tussen slimme contracten op de blockchain en toepassingen in de echte wereld. Chainlink is een tussenschakel die ervoor zorgt dat data die niet op de blockchain te vinden zijn, opgehaald kan worden om smart contracts af te sluiten.

Chainlink is opgericht in 2017 en werkt inmiddels samen met grote namen als Hyperledger en Intel. Ook is er een koppeling met Swift, het systeem dat de communicatie tussen banken wereldwijd verzorgt.

De cryptomunt die bij het project hoort, schoot omhoog in juli, tot boven de 4 dollar. Bij de start van het jaar was de link-token nog maar 0,30 dollar waard. In de tweede helft van 2019 verloor Chainlink terrein, maar de cryptomunt staat in december nog altijd op een prachtige plus van 600 procent.


Bij de verliezers valt vooral ripple op. De digimunt is na bitcoin en ethereum nog altijd de nummer drie op de cryptomarkt, maar moet dit jaar flinke verliezen slikken. Ripple staat 38 procent lager ten opzichte van 1 januari.

Het Amerikaanse bedrijf Ripple Labs positioneert wil een uitdager zijn van het internationale betalingssysteem Swift, maar slaagt er tot nu toe niet in die belofte waar te maken. Zelfs de jaarlijkse conferentie van het bedrijf gaf de koers geen duw omhoog.

Grootste verliezer onder de topmunten is Stellar, nog een startup die het betalingsverkeer wil vernieuwen. De waarde van de bijbehorende cryptomunt is in 2019 gehalveerd, ondanks dat het bedrijf voor miljarden aan tokens vernietigde om de koers op te krikken.


Nieuws over bitcoin en blockchain volgen? Schrijf je dan in voor onze cryptonieuwsbrief, met één keer per maand de belangrijkste updates.


Lees meer: