Het drama rondom het faillissement van cryptohandelsplatform FTX heeft verstrekkende gevolgen voor de cryptomarkt. Deze week belandden diverse digitale valuta op het laagste niveau van dit jaar. Daarnaast hebben sommige cryptobedrijven die zaken deden met FTX, moeite om zich staande te houden.

Hieronder valt ook cryptobank Genesis Global Capital. Deze financiële dienstverlener heeft naar verluidt een financieel adviseur in de hand genomen om te kijken hoe het bedrijf overeind kan blijven. Een mogelijke faillissementsaanvraag wordt eveneens onderzocht, stellen drie ingewijden tegenover de krant The New York Times.

Genesis Global Capital handelde in cryptovaluta via het platform van FTX en had daar verluidt zo’n 175 miljoen dollar op een rekening staan. Door het faillissement van FTX heeft Genesis geen toegang meer tot dat vermogen. Om de “positie van de bank te versterken” besloot het moederbedrijf van Genesis, Digital Currency Group (DCG), tot een kapitaalinjectie van 140 miljoen dollar.

Eerder deze maand werd de kredietverleningstak van Genisis Global Capital gedwongen om opvragingen van tegoeden door klanten op te schorten, vanwege een dreigend gebrek aan liquide middelen.

Genesis probeert ondertussen actief op kapitaal op te halen bij meerdere investeerders om de liquiditeitsproblemen te verlichten.

Lees ook: Zo lieten door de wol geverfde professionele beurshandelaren zich betoveren door het omgevallen cryptoplatform FTX van Sam Bankman-Fried

FTX, het bedrijf dat is opgericht door de Amerikaanse twintiger Sam Bankman-Fried, kwam in de problemen doordat het de eigen digitale valuta FTT gebruikte als onderpand voor beleggingen van klanten via dochterbedrijven.

Toen het vertrouwen in de cryptomunt FTT wegzakte, kwamen FTX en het daaraan gelieerde beleggingshuis Alameda Research klem te zitten. Daarop werd gekozen voor een faillissementsprocedure onder Amerikaanse recht, waarbij FTX deels operationeel kan blijven om een eventuele doorstart mogelijk te maken.

FTX werkt na het vertrek van Bankman-Fried als CEO onder puinruimer John J. Ray aan een mogelijke doorstart. De bewindvoerder heeft toestemming gevraagd aan de Amerikaanse rechter voor miljoenenbetalingen aan belangrijke leveranciers. Op die manier is het bedrijf mogelijk nog deels te redden, denkt Ray. Dat voorkomt evenwel niet dat naar schatting 1 miljoen klanten en andere investeerders met miljardenverliezen te maken hebben.

LEES OOK: Cryptobeurs FTX werkt aan doorstart, maar dat biedt geen soelaas voor gedupeerde klanten