De bitcoin blijkt verrassend veerkrachtig in de nasleep van de implosie van cryptobeurs FTX. Op 9 november bereikte de grootste cryptomunt een dieptepunt op een koers van zo’n 15.800 dollar. Inmiddels is de bitcoin weer ongeveer 17.700 dollar waard, volgens gegevens van Coinmarketcap.com.

Toch is het waarschijnlijker dat de bitcoin terugzakt naar 10.000 dollar dan dat deze doorstijgt naar 25.000 dollar, denkt strateeg Peter Tchir van de Amerikaanse zakenbank Academy Security. Dat komt met name doordat beleggers hun cryptobezittingen de komende tijd zullen heroverwegen, zei Tchir woensdag op Bloomberg TV.

“Ik dacht eigenlijk dat de bitcoin sneller richting de 10.000 dollar zou dalen. Hij bleef een beetje stuiteren, en we zitten nu bijna op 18.000 dollar”, zei Tchir.

Maar daarmee is de ellende nog niet voorbij, denkt de beursstrateeg. “We praten allemaal over het Lehman-moment, maar Lehman was nooit een moment. Deze dingen gebeuren over een periode van weken tot maanden.”

Voormalig topman Sam Bankman-Fried van FTX werd dinsdag door de autoriteiten op de Bahama’s gearresteerd. Mogelijk wordt hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar aanklagers hem ervan beschuldigen beleggers voor bijna 2 miljard dollar bewust te hebben opgelicht. 

“Ik denk dat het tijd kost voordat mensen een stapje terugdoen en zeggen: ‘Oké, wat bezit ik, waar bezit ik het, en is dit logisch?”, aldus Tchir. 

LEES OOK: De gevangenis op de Bahama’s waar de gevallen cryptoheld Sam Bankman-Fried vertoeft, is berucht: gevangenen zouden hun behoefte in emmers doen en leven tussen de ratten