De populariteit van de door artificial intelligence aangestuurde bot ChatGPT biedt volop inspiratie om een vloedgolf aan ongeautoriseerde cryptovaluta op de markt te brengen, die zich voordoen als de officiële munt van de chatbot.

Volgens blockchain security-bedrijf PeckShield zijn er tientallen varianten op cryptomunten als ‘BingChatGPT’. Het gaat steevast om pogingen om makkelijk geld te verdienen aan de bekendheid van ChatGPT.

“Maker 0xb583 heeft al tientallen tokens gemaakt en gepoogd deze te pumpen & dumpen”, zegt Peckshield. Hiermee wordt verwezen naar een tactiek waarbij de koers van een cryptomunt kunstmatig wordt opgedreven, zodat mensen die de hype niet willen missen instappen. Vervolgens verkopen de oplichters forse hoeveelheden van de cryptomunt, die dan waardeloos wordt.

Uit gegevens van cryptobeurs DEXtools blijkt dat de grootste coin met een aan ChatGPT gerelateerde naam op dit moment een marktwaarde van zo’n 450 miljoen dollar heeft. En uit een zoekopdracht op hetzelfde platform bleek dat er 175 aan soortgelijke cryptovaluta bestaan.

Niet alleen op de cryptomarkt gaat de aandacht naar de hype rond kunstmatige intelligentie. Ook particuliere beleggers en Wall Street zijn er druk mee bezig.

Ondertussen lijkt de cryptomarkt zich weer een beetje te herstellen van de zware klappen van afgelopen jaar. De bitcoin is sinds 1 januari gestegen van een niveau van 17.000 dollar naar iets meer dan 24.000 dollar.

LEES OOK: Cryptomarkt lift mee op breder optimisme onder beleggers: bitcoin richting $25.000