De cryptomarken zitten in de lift. De bitcoin nadert donderdag de grens van 25.000 dollar, een stijging van bijna 8 procent in een etmaal en het hoogste niveau sinds half augustus, volgens gegevens van Coinmarketcap.com. Ether, de op een na grootste cryptomunt, staat op een plus van bijna 7 procent en schommelt rond de 1.680 dollar.

En dat terwijl er eerder deze week nog nervositeit heerste op de markten, omdat Amerikaanse autoriteiten aankondigden het toezicht op digitale valuta aan te gaan scherpen.

Onderdirecteur Vijay Ayyar van cryptoplatform Luno zegt tegen CNBC “tekenen te zien dat afgelopen november de bodem is bereikt en er nu weer sprake is van een bullmarkt”. Dat is een langere periode van stijgende koersen. “We zijn momentum aan het winnen en al het slechte nieuws wordt afgeschud, duidelijke tekenen dat de markt ervan overtuigd is dat het ergste achter de rug is.”

Vorig jaar verloren de cryptomarkten in totaal bijna 1.400 miljard dollar en waren er heel mislukte projecten en faillissementen, met het omvallen van de cryptobeurs FTX van Sam Bankman-Fried als dieptepunt.

Lees ook: De gevallen cryptoheld Sam Bankman-Fried houdt zijn opties open door te stellen dat hij onschuldig is: wat betekent dat voor gedupeerde beleggers?

Verschuiving van altcoins naar de bitcoin

Met het aangescherpte toezicht lijken beleggers van 'altcoins' over te stappen naar de bitcoin, constateert analist Yuya Hasegawa van het Japanse cryptobedrijf Bitcoin Bank. "De aanscherping van het toezicht is zeker een tegenslag voor de cryptomarkt, maar het lijkt alsof er geld van altcoins naar de bitcoin gaat, aangezien de bitcoin de enige cryptomunt is die door de voorzitter van toezichthouder SEC is bestempeld als 'commodity'", zegt hij tegen CNBC. "Daardoor neemt de dominantie van de bitcoin op de markten toe."

Voor commodities (goederen) gelden andere toezichtregels dan voor securities (waardepapieren). Alle andere cryptomunten dan de bitcoin worden door voorzitter Gary Gensler van de SEC gezien als dat laatste. Hij noemde crypto vorig jaar "uiterst speculatief" en had het over "cryptocasino's".

De cryptomarkt lift momenteel ook mee op het bredere optimisme onder beleggers nu de inflatie onder controle lijkt te komen. Zo won de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-index dit jaar ook al 16 procent. "In het algemeen houden de markten ervan als de inflatie naar beneden gaat en de renteverhogingen vertragen", zegt Ayyar.

LEES OOK: Miljardair en bitcoinfan Mike Novogratz ziet 2023 als een overlevingsjaar voor de cryptomarkt: de sector moet met een beter verhaal komen