Charlie Munger is op z’n zachtst gezegd niet de grootste fan van cryptomunten. De 99-jarige zakenpartner van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett is mede-verwantwoordelijk voor het succes van hun beleggingsvehikel Berkshire Hathaway.

Buffett en Munger zijn zogenoemde waardebeleggers die beursgenoteerde bedrijven selecteren op basis van unieke concurrentievoordelen. Berkshire Hathaway heeft onder meer belangen in bedrijven als Coca-Cola en American Expresss.

In de cryptomarkt heeft Munger echter weinig fiducie. “Soms noem ik het cryptocrappo en soms, tsja, cryptoshit”, zei Munger woensdag tijdens een door tv-zender CNBC uitgezonden conferentie.

Munger zegt dat zijn afkeer van crypto niks te maken heeft met angst. “Het is niet een beetje belachelijk, het is volslagen belachelijk”, zei hij. “Het is waardeloos, het is niet goed, het is gek, het richt alleen maar schade aan en het is asociaal om het toe te staan.”

"Het is gewoon onvoorstelbaar, het is absolute horror en ik schaam me voor mijn land dat zoveel mensen geloven in dit soort onzin en dat de regering het toestaat", vervolgde Munger zijn tirade. "Het is volkomen gestoord gokken."

Munger waarschuwde beleggers dan ook om niet in crypto te stappen. Hij benadrukte ook de belangrijke rol die door centrale banken ondersteunde valuta hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de moderne samenleving. Hij gelooft dan ook niet dat cryptomunten een vervanging kunnen zijn voor nationale valuta.

Munger zette de hele cryptosector eerder deze maand al weg als speculatief, ongereguleerd en roofzuchtig en riep de Amerikaanse regering op tot een volledig verbod.

LEES OOK: Professionele beleggers op Wall Street willen hun handen nog niet branden aan crypto, blijkt uit een peiling van zakenbank JPMorgan