De afgelopen twaalf maanden is de wereld van de cryptomunten een breed publiek fenomeen geworden. Niet in de laatste plaats vanwege de enorme zeepbel die werd opgeblazen eind 2017 en het knappen ervan begin 2018.

Bitcoin en consorten hebben menig miljonair en miljardair opgeleverd, maar virtuele vermogens ook weer doen verdampen.

Binnen de cryptowereld hanteren experts en enthousiastelingen vaak een specifiek jargon. Er is veel cryptotaal en er bestaan een aantal afkortingen die zeer specifiek zijn voor liefhebbers van cryptomunten.

We hebben hieronder een aantal Engelse crypto-uitdrukkingen verzameld die veel worden gebruikt, met behulp van Urban Dictionary en andere bronnen.

Als je straks begrippen zoals DYOR of hodl tegenkomt, weet je meteen waar ze het over hebben. Je komt dan in ieder geval niet over als een nocoiner.


HODL

HODL, soms geschreven als hodl of Hodl, begon als grap ten koste van een bitcoinfan.

In december 2013 maakte een lid van het officiële bitcoinprikbord schijnbaar dronken een bericht met een typefout in de onderwerpregel: "I AM HODLING." Hij probeerde te zeggen dat hij aan het "holden" was. Dat betekent dat hij zijn munten voor een langere periode vasthoudt, ongeacht koersontwikkelingen op de korte termijn.

Het bericht werd een meme, omdat bitcoinfans HODL hebben omgedoopt tot "hold on for dear life". De term wordt gebruikt om het verkopen van cryptomunten te ontmoedigen, als bijvoorbeeld de koers van de bitcoin daalt.  Echte cryptofans zien het verkopen van digimunten  als een blunder, omdat ze geloven dat de waarde van de cryptomarkt nog flink kan stijgen. HODLen dus.


To the Moon

"To the Moon" is een kreet die gebruikt wordt wanneer de prijzen van de cryptomunten uit de pan rijzen. Als de koers van een munt aan het "moonen" ("its mooning") is, betekent dit dat de prijs een piek heeft bereikt. Je kunt zelfs de grammaticaal incorrecte vraag stellen: "When moon?", als je wilt weten wanneer de beste tijd is om je cryptomunt te verkopen, voordat de prijs daalt.


When Lambo

Veel bitcoin-adepten willen snel geld verdienen. "When Lambo" betekent zoiets als "wanneer koop jij een Lamborghini?" Daarmee wordt bedoeld: wanneer word jij belachelijk rijk met bitcoin?


Hyperbitcoinization

Hyperbitcoinization is een woord dat wordt gebruikt door sommige bitcoinfans om hun droombeeld te schetsen:het tijdperk dat klassieke valuta niks meer waard zijn en worden vervangen door de bitcoin en andere cryptomunten.

Bron: Nakamoto Institute


Obsessive Cryptocurrency Disorder (OCD)

Volgens de site The Merkle, Obsessive Cryptocurrency Disorder, kortweg OCD genoemd, is een aandoening die gaandeweg ontwikkeld wordt door mensen die cryptomunten bezitten. Ze krijgen een dwangmatige behoefte om koersen van cryptomunten in de gaten houden, dag en nacht.


FUD

"Fear, uncertainty and doubt" (angst, onzekerheid en twijfel), afgekort tot FUD, is niet een term die uniek is voor de cryptogemeenschap.

Onder bitcoinfans wordt FUD gebruikt om meerdere dingen te omschrijven, zoals negatieve nieuwsberichten of blog posts die ervoor zorgen dat mensen zich niet aansluiten bij de cryptowereld.

Anderzijds kan FUD een aantal andere dingen betekenen, zoals het hypen van een cryptomunt die je hebt om de prijs omhoog te jagen, of het zaaien van onenigheid onder eigenaars van een andere munt, zodat de koers daalt en je een cryptomunt goedkoop kunt kopen. Soms betekent het gewoon "Facts U Dislike".


Bitshaming

Als een bitcoin holder (of HODLer) belachelijk wordt gemaakt omdat hij/zij nog niet rijk is, wordt diegene ge'bitshamed'. Het goed voorbeeld betreft bitcoin-advocaat Andreas Antonopoulos. Hij is al jaren een evangelist van de bitcoin en onthulde afgelopen december dat hij eigenlijk geen bitcoinmiljonair is. Hij werd gebitshamed door Roger Ver, die in de bitcoingemeenschap bekend staat als "Bitcoin Jesus."

Bron: Quartz


Nocoiner

Een nocoiner is iemand zonder bitcoin. Het is een buitenstaander die cryptomunten en iedereen die ervan houdt, bespot. Hoewel de term wordt gebruikt voor iemand die geen crypto's bezit, is de term meestal bedoeld voor cynici en sceptici.


Bitcoin Maximalist

Een bitcoin maximalist gelooft dat de bitcoin, en niet een andere cryptomunt, de wereld zal veroveren. Het draait allemaal om hyperbitcoinization.

Bron: Investopedia


Altcoin

Een altcoin is, zoals de naam al suggereert, een alternatieve cryptomunt voor de bitcoin. Omdat de bitcoin de eerste cryptomunt was, kan de naam altcoin op van alles slaan. Belangrijke altcoins lijken op de bitcoin, maar dan met subtiele technologische aanpassingen. Populaire altcoins zijn onder andere ethereum, ripple en litecoin.

Bron: Master the Crypto


The Flippening

The Flippening beschrijft een toekomstig keerpunt waar de heerschappij van de bitcoin als meest waardevolle cryptomunt eindigt en deze vervangen wordt door een altcoin, zoals ethereum.

Bron: Hacker Noon


Rekt

Afgeleid van het woord "wrecked" (verwoest), kun je stellen dat een cryptobelegger 'gets rekt' als iemand een slechte deal heeft gedaan, zoals bitcoins verkopen net voordat de koers enorm omhoog schiet.


DYOR

"Do your own research" (DYOR) is een veelvoorkomende levensles. Als iemand DYOR tegen je zegt, betekent het dat je voor jezelf moet denken en je eigen conclusies moet trekken, in plaats van de wijsheid van de massa - of het gebrek daaraan - te volgen. Wie geen DYOR doet, kan 'rekt' eindigen.


Whale

Een whale (walvis), of een crypto-whale, verwijst naar een grote speler in de cryptomarkt. Deze mensen hebben een groot aantal coins en vormen een klein deel van de gebruikers van cryptomunten. Wanneer een whale koopt of verkoopt, is zijn invloed zo groot dat hij de markt kan beïnvloeden.


Bagholders

Crypto-fans hebben de term bagholder eigenlijk geleend van Wall Street.

Op de aandelenmarkt wordt de term gebruikt om een belegger te beschrijven die te lang zijn aandelen in een bedrijf vasthoudt, om vervolgens een groot verlies te incasseren als de waarde daalt. Bij cryptovaluta betekent dit nagenoeg hetzelfde. Als je een hoop altcoins koopt en te lang wacht met verkopen, kan de waarde naar nul gaan en dan ben jij diegene die in zak en as zit.