Er is een digitale fotolijst van bijna 2.000 dollar op de markt waarmee je je NFT’s kan showen. Die prijs is belachelijk, maar ik kreeg meer begrip voor het idee erachter, nadat ik voor de lol mijn eerste NFT had gekocht.

Nadat ik cryptovaluta had gekocht en een reeks andere stappen had gezet, was ik eindelijk de trotse eigenaar van een 14 seconden durende animatie van een varken tegen een van kleur veranderende achtergrond op elektronische dansmuziek.

Maar nu heb ik geen idee wat ik ermee moet.

Het is een vreemd gevoel, aangezien NFT’s momenteel een enorme hype zijn in de cryptowereld. Het is niet ondenkbaar dat NFT’s ooit toepassingen zullen krijgen in de ‘echte’ wereld, maar vooralsnog worden ze toch vooral gebruikt om te speculeren, ook in de kunstwereld.

Ik hoop dat die van mij in waarde zal stijgen. Maar het was de kopzorgen die ik van het moeizame aankoopproces kreeg, eigenlijk niet waard.

Je moet door heel veel hoepels springen voor je toe kan treden tot de wereld van NFT’s

Links de Coinbase-app en rechts de Coinbase Wallet-app. Foto: Coinbase/Insider

Je kan niet zomaar naar OpenSea – de grootste beurs voor NFT’s – gaan en een digitaal kunstwerk kopen. Je moet eerst een cryptowallet openen en digitale munten kopen.

Ik koos voor de Coinbase Wallet. Veel OpenSea-gebruikers gaan voor MetaMask, een van de tientallen andere wallets die het platform ondersteunt. Het proces was verrassend eenvoudig. De Coinbase Wallet-app liet me simpelweg verbinding maken met mijn bankrekening via mijn Chase Bank-app.

Nadat mijn gegevens waren geverifieerd en mijn bankrekening had weten te koppelen, was het tijd om wat crypto te kopen. Dat moest dan verwarrend genoeg met de Coinbase-app en niet met de Coinbase Wallet-app. ‘Ether’ is de populairste digitale het NFT-platform OpenSea, dus koos ik daarvoor.

Maar ik kon mijn ether niet direct gebruiken buiten mijn Coinbase-app. Ik moest eerst zeven dagen wachten. 

Ik probeerde MetaMask om te zien of dat sneller zou gaan. Ik had m’n gegevens al ingevoerd, toen de browser me liet weten dat het betalingsplatform Wyre, waar MetaMask gebruik van maakt, niet wordt ondersteund in Texas (waar ik woon).

7 dagen later…

Een screenshot van hoe je op OpenSea op zoek kan naar NFT’s. Foto: OpenSea

Tijd om mijn ether op OpenSea te gebruiken! Dat zal nu wel gelijk kunnen, toch? Nee dus.

Ik wist dat ik mijn OpenSea-account moest koppelen aan mijn Coinbase Wallet, maar de OpenSea-app gaf dat niet aan als mogelijkheid. De enige opties in het keuzemenu waren MetaMask, Trust Wallet, Rainbow en een veld om een Ethereum-adres in te vullen.

Dus…. waar heb ik mijn Ethereum-adres? Naar Google dan maar. Ik vond bij de zoekresultaten een nuttige handleiding van Coinbase waarin stond dat ik naar mijn Coinbase Wallet-app moest gaan, op ‘Receive’ moest klikken en dat daar dan een adres zou verschijnen dat ik kon kopiëren en plakken in OpenSea.

Dat was het moment dat ik me realiseerde dat je geen NFT’s kunt kopen via de mobiele app van OpenSea. Je kunt er alleen maar doorheen scrollen als een soort digitale tentoonstelling. Via The Verge kwam ik erachter dat OpenSea mogelijk niet de 30 procent commissie wil betalen die Apple en Google rekenen voor in-app-aankopen.

Dus opende ik OpenSea op mijn laptop en probeerde daar verbinding te maken met mijn Coinbase Wallet. Maar Google Chrome liet weten dat de Coinbase Wallet-app niet compatibel was. Het duurde een uur voordat ik mijn computer had geüpdatet en Chrome opnieuw had geïnstalleerd, zodat ik de betreffende extensie kon downloaden.

Op dit moment begon ik het aardig zat te raken. Ik had maar voor zo’n 50 dollar aan ether, dus moest ik ook een NFT in deze prijsklasse zoeken. En toen vond ik mijn vriend het varken.

Helaas bleef het niet bij de 0,0179 ether voor het kunstwerk. Er waren ook netwerkkosten van 50 dollar, waarmee mijn varken een stuk duurder werd. Dus moest ik weer terug naar Coinbase om meer ether te kopen. Dat moest vervolgens weer worden overgezet naar mijn Coinbase Wallet. Uiteindelijk kon ik de NFT kopen. Het eindtotaal? 103,25 dollar.

En wat nu?

Ik zou de digitale fotolijst van 2.000 dollar kunnen kopen. Of ik zou een videoprint van mijn NFT kunnen laten maken. 

Maar ik doe geen van beide. In plaats daarvan hoop ik dat Rave Pigs, de NFT-collectie waar mijn nieuwe kunstwerk onderdeel van is, in waarde gaat exploderen. Net zoals Bored Ape Yacht Club dat heeft gedaan, want van die collectie is al voor meer dan een miljard dollar verkocht.

In de tussentijd prijs ik me gelukkig dat ik dit hele proces nooit meer van nul af aan hoef mee te maken.

LEES OOK: Een NFT-collectie van een animatieserie was in 3 minuten uitverkocht: de maker die daarmee $3,6 miljoen verdiende, legt uit wat 3 sleutelelementen waren voor het succes