• De Oekraïense geheime dienst SBU heeft vorige week ongeveer 9.000 spelconsoles en computers in beslag genomen bij een illegale cryptofabriek.
  • De installatie stal elke maand tot 218.000 euro aan elektriciteit, aldus de autoriteiten.
  • Het zou gaan om de grootste illegale cryptofabriek die ooit in Oekraïne is ontdekt.

De Oekraïense geheime dienst SBU heeft in de stad Vinnytsja een enorme, illegale cryptofabriek opgerold, omdat de installatie stroom van het elektriciteitsnet van de stad aftapte om de digitale munten te ‘minen’.

Deze activiteit, waarbij de rekenkracht van computers wordt ingezet om complexe berekeningen op te lossen, kan een beloning opleveren in de vorm van nieuwe cryptomunten.

Volgens de autoriteiten gaat het om de grootste cryptofabriek die ooit in het land is ontdekt en zijn er 5.000 computers en 3.800 spelconsoles in beslag genomen.

De installatie stal elke maand tot 7 miljoen Oekraïense grivna (omgerekend 216.000 euro) aan elektriciteit, aldus de Oekraïense veiligheidsdienst. Om de diefstal te verbergen, gebruikten de exploitanten elektriciteitsmeters die niet hun werkelijke energieverbruik toonden.

“Dergelijke illegale activiteiten kunnen leiden tot stroompieken en stroomuitval”, aldus de veiligheidsdienst.

Volgens de autoriteiten werd er onderzoek gedaan wegens diefstal van water, elektriciteit en thermische energie. Tijdens huiszoekingen werd de crypto-installatie ontdekt in een verlaten pakhuis van een elektriciteitsbedrijf.

In het pakhuis stonden onder meer zo'n 3.800 Playstations. Foto: Security Service of Ukraine
In het pakhuis stonden onder meer zo’n 3.800 Playstations. Foto: Security Service of Ukraine

Op foto’s die zijn vrijgegeven, is een enorme ruimte te zien die is gevuld met metalen rekken met netjes op rij geplaatste computers en Sony Playstations.

De autoriteiten zeiden dat ze naast computers en spelconsoles ook meer dan 500 grafische kaarten, 50 processoren en documentatie over het elektriciteitsverbruik van de installatie in beslag hebben genomen. Ook laptops, telefoons en flashdrives maakte deel uit van de buit, aldus de persverklaring.

Update, 20 juli: De Oekraiënse zakenkrant Delo heeft op basis van eigen onderzoek laten weten dat de apparatuur in het pakhuis niet werd gebruikt voor het minen van crypto’s, maar voor een FIFA Ultimate Team-botfarm.

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: