• Vitalik Buterin gebruikte een oud natuurkundig concept als inspiratiebron voor de naam van het Ethereum-netwerk.
  • Het verhaal achter de naam van de op een na grootste cryptomunt wordt beschreven in het boek ‘The Infinite Machine’ van Camillo Russo.
  • Tot aan het begin van de 20e eeuw geloofden wetenschappers dat licht zich voortplantte in het onzichtbare medium ether.

Cryptomiljardair Vitalik Buterin werd geïnspireerd door oud natuurkundig concept toen hij de naam voor het Ethereum-netwerk bedacht, aldus journalist en auteur Camilla Russo.

In ‘The Infinite Machine’, een boek dat Russo vorig jaar uitbracht, schrijft ze dat Buterin zich in 2013 tot sciencefictionboeken wendde als inspiratiebron voor de opzet van het Ethereum-netwerk.

Buterin scrolde door Wikipedia toen hij het woord “ether” tegenkwam, een term die hij als kind had gelezen in een wetenschapsboek.

Lees ook: Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin is ’s werelds jongste cryptomiljardair na koersstijging van 350%

Ether is een klassiek concept dat stelt dat er een medium is dat de ruimte vult en alle lichtgolven en andere elektromagnetische straling draagt. In de negentiende eeuw gingen wetenschappers ervan uit dat ether gewichtloos, transparant en wrijvingsloos was. Ook veronderstelde men het chemisch of fysisch niet detecteerbaar was en dat het alle materie en ruimte doordrong, aldus encyclopedie Britannica.

“Vitalik wilde dat zijn platform het onderliggende en onwaarneembare medium zou zijn voor elke toepassing, net zoals wetenschappers dat lange tijd van ether dachten”, schrijft Russo. “Plus, het klonk leuk.”

Hij kwam uit op het woord “ethereum” om het gedecentraliseerde protocol voor een digitaal logboek (blockchain) te beschrijven.

'Ether' verwijst naar de cryptomunt van het Ethereum-netwerk. Het is in feite een ruilmiddel dat kan worden gebruikt voor betalingen of het gebruik van toepassingen die op het platform zijn gebouwd.

De ether-theorie werd door wetenschappers losgelaten, nadat Albert Einstein in 1905 de speciale relativiteitstheorie ontwikkelde.

De toepassingsmogelijkheden voor het Ethereum-netwerk zijn daarentegen nog maar net begonnen, zeggen crypto-experts.

[activecampaign form=28]

Meer ethereum? Bekijk ook deze stukken eens: