Na een topjaar voor de cryptomarkt in 2021 hebben cryptovaluta het dit jaar een stuk zwaarder. Beleggers zijn hun posities in cryptomunten en NFTs (non-fungible tokens, ofwel digitale verzamelobjecten) aan het afbouwen. Dat heeft te maken met bredere macro-economische ontwikkelingen, zoals stijgende rentes, maar ook met frequente cyberaanvallen waar de cryptowereld mee te maken heeft.

De cryptomarkt is vanaf het hoogtepunt in november vorig jaar, toen een totale waarde van 3.000 miljard dollar werd bereikt, teruggezakt naar een totale waarde van iets meer dan 1.200 miljard dollar.

De belangrijkste cryptomunt, de bitcoin, heeft dit jaar 35 procent verloren, terwijl ether, de op een na grootste crypto en een vaak gebruikte graadmeter voor het sentiment, meer dan 50 procent is gekelderd. En de waarde van de wekelijkse verkopen van digitale verzamelobjecten (NFT’s) is 80 procent gedaald ten opzichte van hun piek begin januari.

Een belangrijke ontwikkeling die het slechte sentiment voedde, vond plaats in april, toen de Noord-Koreaanse hacker Lazarus het populaire spel Axie Infinity hackte een daarmee 625 miljoen dollar buitmaakte. 

Sindsdien zijn er drie cyberaanvallen geweest op het populaire NFT-bedrijf Yuga Labs. Het afgelopen weekend hebben hackers Bored Ape NFTs gestolen ter waarde van ongeveer 360.000 dollar.

Cyberaanvallen schaden het vertrouwen in crypto

Hacks hebben de dalende cryptomarkt geen goed gedaan, omdat problemen met de veiligheid van digitaal bezit schadelijk zijn voor het vertrouwen.

Toch betekent dat niet dat de achterliggende blockchaintechnologie niet meer veelbelovend is, zegt juridisch specialist Ari Redbord van TRM Labs tegen Insider. 

“Je ziet het begin van een groeiend ecosysteem dat niet over de basisinfrastructuur beschikt om cyberaanvallen te stoppen”, aldus Redbord. “Als mensen het systeem waarmee ze werken niet vertrouwen, werkt het systeem niet, dus het is echt belangrijk om deze ondermijnende activiteiten te stoppen.”

Redbord beweert dat dip op de cryptomarkt het beeld bevestigt dat de sector nog in de kinderschoenen staat. Toezichthouders, legt hij uit, beginnen nog maar net interesse te tonen, en bedrijven zijn nog steeds bezig hun draai te vinden als het gaat om kwesties zoals het beschermen van consumenten. 

Toch zijn cyberhacks niet direct verantwoordelijk voor de daling van cryptomarkt, zegt hoofd beleggingen Bill Birmingham bij Osprey Funds. Voor zover er een verband is, kan cybercriminaliteit er hooguit voor zorgen dat grote, institutionele beleggers minder snel geneigd zijn om digitale activa te omarmen. 

“Degenen die meer kans hebben om gehackt te worden, nemen meestal veel risico en staan al voor het grootste deel volledig achter het concept van crypto”, zegt Birmingham.

Minder liquiditeit doet waarde crypto dalen

Crypto’s en NFT’s waren dit jaar niet de enige activa die in waarde zijn gedaald. De aandelenmarkt heeft ook flinke klappen gehad. Zo is de technoglogie-index Nasdaq dit jaar met ongeveer 23 procent gedaald.

De abrupte ommekeer in het sentiment, zo verklaart Birmingham, is een gevolg van het einde van het goedkoopgeldbeleid van centrale banken, die ondersteuning bood aan cryptomunten tijdens de coronapandemie. 

“Er is een enorme hoeveelheid liquiditeit in het systeem gepompt in reactie op de coronacrisis”, vertelt hij tegen Insider. “[Helikoptergeld van de overheid] in combinatie met veel mensen die thuisbleven. Je had een heleboel dingen die ertoe leidden dat die liquiditeit zijn weg vond naar cryptomunten. Nu de centrale banken aan het verkrappen zijn en er niet meer gestrooid wordt met gratis geld, zie je natuurlijk een einde aan die liquiditeit en dat zet druk op de prijzen van cryptovaluta.”

De dramatische bewegelijkheid op de markt voor digimunten zou volgens hoogleraar finance James Angel van de Georgetown University geen verrassing moeten zijn.

“De bitcoin gaat door fases van euforie, waarbij sommige mensen denken dat de prijzen naar oneindig zullen gaan, en fases van teleurstelling, als mensen erachter komen dat je er niet veel mee kunt doen”, zegt Angel tegen Insider. “Speculeren is niet leuk meer als je geld verliest. Dan zoeken mensen andere vormen van vermaak.”

Lees meer over crypto: