Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:57
  • Topman Brad Garlinghouse van cryptobedrijf Ripple vindt dat de “stammentaliteit” bij aanhangers van de bitcoin de crypto-industrie schaadt.
  • De sectarische houding van voorstanders van de bitcoin maakt het lastig voor de crypto-industrie als geheel om effectief te lobbyen bij de Amerikaanse overheid.
  • “Het gebrek aan coördinatie in de crypto-industrie vind ik schokkend.”
  • Lees ook: Debat: hebben crypto’s nu wel of niet de toekomst? Dit zeggen twee experts

Topman Brad Garlinghouse van cryptobedrijf Ripple gelooft dat “stammentaliteit” van aanhangers van de bitcoin de groei van de hele industrie heeft beknot. Ook leidt de sectarische mentaliteit van voorstanders van de bitcoin volgens hem tot versplintering van de lobbykracht van de cryptowereld bij de Amerikaanse overheid.

“Polarisatie is naar mijn oordeel niet gezond”, vertelde Garlinghouse tegen CNBC op de Parijse Blockchain Week Summit. Ripple is uitgever van de cryptomunt XRP, in omvang de nummer zes op de cryptomarkt.

Garlinghouse vertelde dat hij bitcoins en ether bezit, naast enkele andere cryptovaluta. Hij zei dat hij “absoluut gelooft” dat de crypto-industrie blijft groeien. “Iedereen kan groeien.”

Zogenoemde bitcoin-“maximalisten” zien de grootste cryptomunt als de enige waardevolle digitale valuta die alle andere overheerst.

Garlinghouse, die eerder een leidinggevende was bij internetbedrijf Yahoo, vergelijkt de huidige crypto-industrie met het internettijdperk van de late jaren 1990. In zijn optiek kunnen meerdere bedrijven in dezelfde sector succesvol zijn. “Yahoo en eBay kunnen beide succesvol zijn. Ze lossen verschillende problemen op”, zei hij. “Er zijn verschillende doelgroepen en verschillende markten. Ik denk dat veel van die parallellen vandaag de dag bestaan.”

Op dit moment bestaan er bijna 19.000 cryptovaluta. Deze hebben een gecombineerde marktwaarde van ongeveer 1.900 miljard dollar, blijkt uit gegevens van de site Coinmarketcap. De bitcoin is de grootste cryptomunt, met een marktwaarde van 789 miljard dollar.

Garlinghouse denkt dat bitcoin-maximalisten de potentie van duizenden andere cryptomunten mislopen, door in te zetten op slechts één cryptovaluta

Mede-oprichter Jack Dorsey van Twitter en CEO Michael Saylor van softwarebedrijf MicroStrategy behoren tot de meest prominente bitcoin-maximalisten. Zij hebben hun steun uitgesproken voor de bitcoin en prijzen deze aan als de enige digitale activa die in de toekomst van betekenis zal zijn.

Garlinghouse gaf tegen CNBC aan dat een dergelijke houding leidt tot versplintering van de lobby van de crypto-industrie bij onder meer de Amerikaanse overheid.

President Joe Biden heeft aangegeven de potentiële voordelen van cryptovaluta te laten onderzoeken. Een aantal regelgevende instanties in de VS moet helpen bij het ontwikkelen van samenhangend beleid voor digitale activa.

Ripple is een afwikkelingssysteem voor cryptobetalingen dat vooral bekend is om zijn XRP-token. Het bedrijf heeft een zakelijk geschil met de Amerikaanse beurswaakhond SEC over de vraag of XRP moet worden behandeld als een virtuele valuta of een belegging zoals aandelen.