Chanpeng Zhao, de rijke oprichter van cryptohandelsplatform Binance, grapte dinsdag op Twitter dat hij “weer arm” is. Aanleiding hiervoor is de crash van cryptomunt luna, waardoor Zhao hard is geraakt.

In een op maandag geplaatste tweet zei Zhao dat Binance 15 miljoen luna-tokens in handen had. Binance ontving deze tokens in 2018 in ruil voor zijn investering van 3 miljoen dollar in cryptoplatform Terra, met luna als bijbehorende cryptomunt. De luna-tokens zijn “nooit verplaatst of verkocht”, volgens Zhao.

De luna-tokens van Binance waren begin april 1,6 miljard dollar waard, toen de koers van de munt piekte op bijna 120 dollar. Dezelfde token wordt nu verhandeld voor ongeveer 0,0001350 dollar, volgens Coinmarketcap. Als gevolg zijn de 15 miljoen tokens nu slechts nog zo’n 2.000 dollar waard.

De koersimplosie begon toen zustermunt TerraUSD twee weken geleden de koppeling met de Amerikaanse dollar verloor.

De waarderingen van de twee tokens zijn aan elkaar gelinkt. Toen de koers van de stablecoin TerraUSD daalde, dumpten beleggers hun tokens in een scenario dat lijkt op een 'bankrun'. De duikvlucht van TerraUSD trok op zijn beurt de koers van de luna mee naar beneden.

De vrije val van de twee tokens zou naar schatting meer dan 50 miljard dollar aan beurswaarde hebben weggevaagd, zo meldde Insider op zondag.

Lees ook: Beleggers in tether halen in een week $9 miljard aan kapitaal weg uit de stablecoin: vertrouwen onder druk

Zhao drong er maandag bij het bedrijf achter cryptoplatform Terra op aan om eerst zijn particuliere beleggers terug te betalen. "Om het goede voorbeeld te geven wat betreft het beschermen van gebruikers, zal Binance dit laten gaan en het Terra-projectteam vragen om eerst de particuliere gebruikers te compenseren en Binance als laatste, als dat ooit gebeurt", tweette hij.

Hoewel Zhao's tweet van dinsdag wellicht anders doet vermoeden, is de 46-jarige ondernemer zeker niet blut. Bloomberg schat zijn vermogen op een kleine 15 miljard dollar. Het Amerikaanse zakenblad Forbes beweert dat Zhao een aandeel van zo'n 70 procent in Binance heeft.

Forbes meldde in maart dat de marktwaarde van Binance wordt geschat op zes keer die van zijn naaste concurrent, Coinbase. Binance verdiende vorig jaar ongeveer 14,6 miljard dollar aan de transacties op het platform, zo blijkt uit cijfers van MarketWatch.

LEES OOK: De cryptocrash van deze week brengt het vertrouwen in het ecosysteem aan het wankelen: hoe veilig zijn ‘decentrale financiering’ en stablecoins?