Crematies zijn liefst 60 tot 100 euro duurder door de gestegen gasprijzen. Dat meldt NU.nl maandagochtend.

Het verwarmen van de ovens bij een crematie kost volgens uitvaartverzekeraar DELA wel 65 kuub gas per keer, meldt de nieuwssite. Dit staat gelijk aan zo’n acht keer douchen.

Om het effect van de gestegen gasprijzen enigszins in te dammen, verhoogde DELA de prijzen voor crematies in augustus met 7 procent. Dit geldt alleen voor mensen die niet bij DELA zijn verzekerd.

Lees ook: Elektrisch kussen in trek tijdens energiecrisis: maker Stoov ziet flinke groei – hoe ‘groen’ is zo’n stekkerkussen?

4 op de 5 verzekerden blijft kiezen voor crematie

Voor verzekerden geldt in januari een premieverhoging van bijna 3 procent. Toch blijft liefst 83 procent van de klanten kiezen voor een crematie, stelt directeur uitvaartverzorging Veronique Klaassen van DELA tegenover NU.nl.

Hoe hoog dat percentage is onder niet-verzekerden, is onbekend.

Een waarschijnlijke verklaring voor het hoge percentage crematies is dat begraven veel duurder is. Een crematie zonder onderhoud kost volgens Klaassen zo'n 925 euro, terwijl een begrafenis inclusief grafrechten van twintig jaar en onderhoud bijna 1.500 euro kost. Ook moet je daarvoor nog kosten neertellen voor kistdragers en een gedenksteen.

Om minder afhankelijk van de gasprijzen te worden, investeert DELA nu in elektrische ovens. Zeven van de 46 ovens voor crematies van het bedrijf zijn inmiddels elektrisch. Binnen een half jaar komen daar nog eens drie bij. Binnen "enkele jaren" moeten alle ovens elektrisch zijn, aldus Klaassen.

LEES HIER het hele artikel over de kosten van crematies op NU.nl.