Op de cryptomarkt is sprake van een ware crash: de bitcoin, de belangrijkste cryptomunt, heeft in zeven dagen 32 procent van zijn waarde verloren. Andere grote cryptomunten hebben het ook zwaar.

In de afgelopen 24 uur ging de bitcoin 13 procent omlaag, blijkt uit gegevens van de site Coinmarketcap.com. Eén bitcoin was donderdagochtend minder dan 27.000 dollar. Zo laag stond de digitale munt niet meer sinds december 2020.

De daling van de bitcoin tot onder het niveau van 27.000 dollar komt overigens overeen met een prognose van technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies. Die gaf afgelopen week aan dat de daling van de bitcoin onder het niveau van 40.000 dollar van belang was, omdat hiermee een belangrijk zogenoemd ‘steunniveau’ was doorbroken. Dit maakte volgens Stockton een verdere daling richting 27.000 dollar waarschijnlijk.

De cryptomunt ether, de nummer twee op de markt, verloor in de afgelopen 24 uur liefst 21 procent van zijn waarde en heeft in zeven dagen tijd de koers met 38 procent zien dalen.

Onrust rond stablecoin TerraUSD

De onrust op de cryptomarkt is versterkt door problemen bij de zogenoemde stablecoin TerraUSD. Dat is een cryptomunt die normaal gesproken is gekoppeld aan de dollar, waarbij je voor 1 TerraUSD in principe 1 dollar krijgt.

De stablecoin werkt echter niet met fysieke dekking door dollars, maar is gebaseerd op een complex computeralgoritme. Speculanten zijn echter tegen TerraUSD gaan wedden, waardoor de koppeling met de dollar is verbroken en je voor 1 TerraUSD coin momenteel nog maar 60 dollarcent krijgt.

De TerraUSD is op zijn beurt gelieerd aan het cryptoplatform Terra, dat met de token luna werkt. Deze bekende altcoin is inmiddels met 95 procent in waarde gedaald, wat de onrust op de cryptomarkt heeft vergroot.

Beleggers mijden risico en dat raakt cryptomunten

In bredere zin vertoont de cryptomarkt de afgelopen maanden een sterke correlatie met de aandelenmarkt en dan vooral met technologie-aandelen. Die hebben het zwaar dit jaar, vanwege de omslag in het beleid van met name de Amerikaanse centrale bank.

Aandelen en cryptomunten hebben de afgelopen jaren sterk geprofiteerd van de duizenden miljarden aan ‘goedkoop geld’ die door centrale banken in het financiële systeem zijn gepompt. Doordat speculeren met geleend geld extreem goedkoop was vanwege de lage rentestanden, is er veel geld naar risicovollere beleggingen gevloeid.

De Federal Reserve zet in verband met de hoge inflatie echter in op het terugdraaien van het goedkoopgeldbeleid. Rentes gaan hierdoor omhoog. Dat raakt beleggingen die afhankelijk zijn van goedkope financiering met geleend geld.

LEES OOK: Econoom Nouriel Roubini is een felle criticus van de bitcoin – maar hij wil nu zelf een cryptomunt lanceren die beter is dan de dollar