Het coronavirus kan slecht tegen zonlicht, hitte en vochtigheid, blijkt uit nieuw onderzoek van Amerikaanse wetenschappers.

President Donald Trump opperde tijdens de persconferentie het injecteren van bleekmiddel als manier om het coronavirus te bestrijden.

Experts waarschuwden na Trumps opmerkingen die niet in de praktijk te brengen.

Ondertussen heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een nieuw steunpakket van 484 miljard dollar goedgekeurd.

Het nieuwe coronavirus overleeft minder lang op oppervlaktes als deurklinken wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht, hitte en vochtigheid. Dat concluderen onderzoekers van de Amerikaanse overheid.

“Onze meest opvallende waarneming tot nu toe is het krachtige effect dat zonlicht lijkt te hebben op het doden van het virus, zowel op oppervlakken als in de lucht”, zei William Bryan, wetenschappelijk adviseur binnen het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, op een persconferentie in het Witte Huis.

“We hebben een vergelijkbaar effect gezien bij zowel temperatuur als vochtigheid, waarbij het verhogen van de temperatuur en vochtigheid of beide over het algemeen minder gunstig is voor het virus.”

President Donald Trump opperde na afloop van de presentatie van Bryan de mogelijkheid coronapatiënten bloot te stellen aan UV-licht. “Ik denk niet dat dat is gecheckt”, zei hij.

Trump dacht ook hardop na over een andere bevinding die Bryan presenteerde. Uit het onderzoek komt naar voren dat het virus binnen enkele minuten wordt gedood door gebruik van een desinfectiemiddel als bleekmiddel, zei hij.

"Het desinfectiemiddel schakelt het in een minuut uit", reageerde Trump. "Is er een manier waarop we zoiets kunnen doen door het te injecteren? Bijna als een schoonmaak."

Experts waarschuwden na Trumps opmerkingen die niet in de praktijk te brengen. "Bleekmiddel inhaleren zou het allerergste voor de longen zijn", zei John Balmes, een longarts uit San Francisco. "Niet eens een lage hoeveelheid is veilig. Het is een totaal ridicuul concept."

Ook de Britse multinational Reckitt Benckiser, maker van onder meer de desinfecterende schoonmaakmiddelen Dettol en Lysol, waarschuwde mensen een dag na Trumps persconferentie die middelen vooral niet te drinken, te injecteren of op wat voor manier dan ook in het lichaam te brengen.

"Net als bij al onze andere producten, moeten onze desinfecterende middelen en hygiëne producten gebruikt worden op de manier waarvoor ze zijn bedoeld", aldus Reckitt Benckiser.

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 3.176 doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd, meldde de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. De nieuwe dagelijkse sterftecijfers zijn fors hoger dan die op woensdag. Toen werden er 1738 coronadoden gemeld.

In de VS zijn nu 49.804 mensen overleden aan het virus. Van woensdag op donderdag kwamen er ruim 26.000 nieuwe besmettingen bij in het land, in totaal zijn meer dan 866.000 gevallen bekend.

Huis van Afgevaardigden stemt in met nieuw coronasteunpakket 

Ondertussen heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden donderdag een nieuw coronasteunpakket van 484 miljard dollar goedgekeurd. President Trump, een voorstander van de steunmaatregelen, zei de wet mogelijk donderdagavond nog te zullen ondertekenen.

Het nieuwe steunpakket maakt meer geld vrij voor leningen aan kleine bedrijven die getroffen zijn door de virusuitbraak. Ook komt door de wet extra financiering beschikbaar voor virustests en ziekenhuizen die overspoeld worden met coronapatiënten.

Het Huis stemde met 388 voor en 5 tegen. De Senaat stemde eerder unaniem in met de wet. Het is het vierde coronasteunpakket dat door het Congres is geloodst, samen zijn die goed voor bijna 3 biljoen dollar.

Lees meer over de coronacrisis: