• Op zaterdag telt Nederland 30 nieuwe coronadoden. Vrijdag zijn eveneens 30 mensen overleden aan COVID-19. 
  • Het totaal aantal doden bedraagt nu 136, maakte het RIVM bekend. Ruim 3600 mensen zijn positief getest op het coronavirus. 
  • Noord-Brabant is het hardst getroffen. Zo’n 500 tot 700 patiënten uit volle, Brabantse ziekenhuizen worden de komende weken overgebracht naar ziekenhuizen buiten de provincie.

In een dag tijd zijn 30 mensen in Nederland overleden aan de ziekte COVID-19, die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Vrijdag zijn eveneens 30 mensen overleden aan COVID-19.

Het totaal aantal doden komt daarmee op 136, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag bekend. Verder werden sinds vrijdag 637 mensen positief getest op het virus, waardoor het totaal aantal besmettingen nu op 3631 staat. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 63 en 95. De meesten overledenen zijn tussen de 80 en 84 jaar.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant. Het zijn er 1180. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (486), Noord-Holland (461) en Limburg (418).

De kaart hieronder van het RIVM laat het aantal gemelde coronapatiënten zien per 100.000 inwoners per gemeente.

In totaal zijn 836 mensen in een ziekenhuis opgenomen (geweest) vanwege het virus. Op de afdelingen intensive care (ic) liggen nu zeker 293 patiënten met COVID-19. Dat is het laatste cijfer van de Nationale Intensive Care Evaluatie, die continu nieuwe informatie krijgt over de situatie in ziekenhuizen.

Brabantse ziekenhuizen overbelast

De capaciteit van de Brabantse ziekenhuizen, waaronder de intensive care, is de komende week onvoldoende. Door overbelasting zullen circa 500 tot 700 patiënten naar de intensive care en andere afdelingen in ziekenhuizen buiten de provincie moeten worden gebracht, meldde Marcel Visser namens Regionaal Overleg Acute Zorgketen in Brabant zaterdag in een gesprek bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

Het gaat volgens hem om zowel patiënten die intensieve zorg nodig hebben als om patiënten die er minder ernstig aan toe zijn. Defensie is betrokken bij de overplaatsing van de patiënten. Zaterdag zijn al circa 60 patiënten naar ziekenhuizen elders in het land overgebracht.

Het RIVM gaat ervan uit dat meer mensen besmet zijn met het coronavirus dan nu bekend is. Niet iedereen wordt meer getest.

Lees meer over het coronavirus: