• 15.000 Nederlanders hebben zich gemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken omdat ze teruggehaald willen worden uit het buitenland.
  • Er worden repatriëringsvluchten gepland om Nederlanders op te halen van de Canarische Eilanden, Kaapverdische Eilanden en Bali.
  • De meeste gestrande reizigers zitten vast in Australië, Indonesië en Marokko en hebben aanspraak gemaakt op de speciale regeling van de regering die terugvliegen voor een normaal bedrag mogelijk maakt.
  • Hoe kun je zo’n vlucht veilig doorstaan tijdens deze virusuitbraak? Hieronder vind je tien tips om je reis coronaproof te maken.

Er zitten nog altijd zo’n 15.000 Nederlanders vast in het buitenland die zich hebben gemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken omdat ze teruggehaald willen worden, zei minister Stef Blok woensdag.

De eerste repatriëringsvlucht, die 91 passagiers vervoerd, is inmiddels onderweg van de Canarische Eilanden naar Nederland. De Transavia-vlucht heeft reizigers opgepikt van de eilanden Fuerteventura en Las Palmas en landde woensdagavond op Schiphol.

Er zijn ook al repatriëringsvluchten gepland om gestrande Nederlanders op te halen van de Kaapverdische Eilanden en het Indonesische Bali. Het merendeel van de reizigers die hulp nodig heeft om terug te keren, zit op dit moment in Australië, Nieuw-Zeeland, Indonesië en Marokko.

Reizigers die door de coronacrisis zijn gestrand en niet kunnen terugvallen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij kunnen gebruikmaken van de regeling via de site bijzonderebijstandbuitenland.nl.

De regeling is opgezet door het ministerie, de reissector en verzekeraars en zorgt dat de kosten voor Nederlanders die nog moeten vliegen niet verder oploopt dan 300 euro binnen de EU en 900 euro voor een internationale vlucht.

Voor iedereen die nu geen andere keuze heeft dan in een vliegtuig te stappen, is het belangrijk om dit voor jezelf en je reisgenoten zo veilig mogelijk te doen. Wij hebben daarom tien tips voor je op een rij gezet om deze laatste vliegreis zo relaxt mogelijk door te komen.


1. Doe je check-in online en niet aan de balie.

Foto: Joey Hadden/Business Insider

Op deze manier hoef je de machines op het vliegveld niet aan te raken om je boardingpass uit te printen en minimaliseer je het contact met het personeel. Veiliger voor hen en voor jou.


2. Gebruik je eigen waterfles.

Foto: Joey Hadden/Business Insider

Neem een goede thermosfles mee en vul die met water zodat je geen drinken hoeft te kopen op het vliegveld. Zo kun je ook in het vliegtuig het contact met de stewards en stewardessen zo beperkt mogelijk houden.


3. Zorg dat de douane je niet hoeft te helpen je spullen op de juiste manier in de bakken te stoppen tijdens de controle.

Foto: Joey Hadden/Business Insider

Zorg dat je je laptop en vloeibare producten boven op hebt liggen in je handbagage, zodat je die snel en makkelijk in een aparte bak kunt leggen en het personeel niet jouw spullen moet doorzoeken of scheiden. Zo brengen zij zichzelf en jou in gevaar.


4. Was je handen.

Foto: Joey Hadden/Business Insider

Was je handen 20 seconden na het aanraken van spullen en oppervlakten op het vliegveld. Probeer ook zo min mogelijk aan je gezicht te komen. Als je moet niezen of hoesten, doe dit dan in je elleboog en zo ver mogelijk van anderen vandaan.


5. Houd twee meter afstand van andere reizigers en personeel.

Foto: Joey Hadden/Business Insider

Zorg dat je tijdens je reis naar, maar ook op het vliegveld genoeg afstand houdt van andere reizigers en het personeel. Minstens 1,5 meter.


6. Probeer niet te dicht op andere reizigers te zitten bij de gate.

Foto: Joey Hadden/Business Insider

Misschien is de gate waarvan je vertrekt druk en gaan mensen dicht op elkaar in de rij staan om zeker te weten dat ze het vliegtuig inkomen. Doe dit niet, houd gepaste afstand. Wacht op een plek waar weinig andere reizigers zitten.


7. Draag een masker als je je ziek voelt.

Foto: Joey Hadden/Business Insider

Zoals we weten hoef je geen masker te dragen als je geen symptomen hebt. Er is al een flink tekort aan maskers en beschermende kleding voor artsen en andere zorgmedewerkers, dus schaf er alleen een aan als je die echt nodig hebt. Het is namelijk wel belangrijk de reizigers om je heen te beschermen als jij je ziek voelt. Een masker is daarvoor een goed hulpmiddel.


8. Gebruik je mobiele boardingpass bij de gate.

Foto: Joey Hadden/Business Insider

Zodra je aan boord mag, scan dan zelf je boardingpass op je mobiele telefoon. Zo hoeft de medewerker van de luchtvaartmaatschappij jou of je boardingpass niet aan te raken.


9. Haal een doekje over je stoel als je bent aangekomen.

Foto: Joey Hadden/Business Insider

De luchtvaartmaatschappijen hebben op dit moment strenge schoonmaakprotocollen om het vliegen voor personeel en passagiers zo veilig mogelijk te maken. Maar je kan altijd helpen door je stoel, tafeltjes en leuningen even af te nemen voor je het toestel verlaat.


10. Neem desinfecterende handgel mee in je handbagage.

Foto: Joey Hadden/Business Insider

In het geval dat je je handen niet wil wassen in de wc van het vliegtuig, zorg dat je een desinfecterende gel bij je hebt om je handen schoon te houden voor en tijdens de vlucht.


Lees meer over het coronavirus: