• Inwoners van Noord-Brabant moeten van het kabinet de komende dagen zo veel mogelijk thuiswerken om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
  • Ziekenhuispersoneel en leraren moeten van premier Rutte juist wel aan de slag blijven.
  • Rutte roept alle Nederlanders op om voorlopig geen handen te schudden, maar alternatieven te gebruiken als voetzoenen en elleboogstoten.

Het kabinet vraagt inwoners van Noord-Brabant de komende zeven dagen zo mogelijk thuis te werken. Dat moet helpen het coronavirus, dat in de provincie oprukt, tot staan te brengen.

Het is niet de bedoeling dat ziekenhuispersoneel of leraren thuisblijven, zei premier Mark Rutte na afloop van nieuw crisisberaad van de meest betrokken ministers. De scholen moeten juist zoveel mogelijk open blijven. Rutte denkt vooral aan kantoorpersoneel en andere mensen die hun werk ook vanuit huis kunnen verrichten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadde Brabanders eerder al aan thuis te blijven als ze zich verkouden voelen, hoesten of koorts hebben. Dat advies blijft langer van kracht, in ieder geval tot volgende week maandag.

Het gaat vooral om mensen die een acute luchtweginfectie krijgen. Dat betekent een plotselinge neusverkoudheid en koorts, zei hoofd Infectieziekten Jaap van Dissel van het RIVM. Mensen moeten dan thuis uitzieken. Als hun klachten ernstiger worden, moeten ze de huisarts raadplegen.

In Noord-Brabant is de situatie met de verspreiding van het coronavirus anders dan in de rest van Nederland, omdat het in deze provincie onzeker is waar de besmetting vandaan komt. Buiten deze provincie is de besmetting van mensen in alle gevallen nog te herleiden naar Noord-Italië of hun nabije omgeving zoals het gezin, zei Van Dissel.

Evenementen in de provincie kunnen mogelijk niet doorgaan. Brabantse burgemeesters buigen zich vermoedelijk morgen al over de vraag welke evenementen beter kunnen worden afgelast. Het blijft wel de bedoeling dat zo min mogelijk te doen.

Provincie Brabant vraagt medewerkers zo mogelijk thuis te werken

De provincie Brabant volgt de oproep van Rutte. Medewerkers wordt gevraagd om tot en met maandag thuis te werken. "Als mensen geen specifieke zaken nodig hebben om hun werk te doen en als ze afspraken hebben die makkelijk verzet kunnen worden, kunnen ze thuis werken", aldus een woordvoerster van de provincie. "We laten aan de inschatting van onze medewerkers over of het voor hen mogelijk is om thuis te werken."

"Alle overleggen met meer dan 25 personen worden ook tot en met maandag afgezegd. Dat geldt ook voor bijeenkomsten van de provincie die extern worden gehouden."

De provincie heeft naar eigen zeggen goed in beeld wat nodig is om de continuïteit van bestuur en bedrijfsvoering zeker te stellen en die komt dan ook niet in gevaar. "We volgen de ontwikkelingen op de voet en stellen onze richtlijnen bij als daar aanleiding toe is", aldus de woordvoerster.

Op de snelwegen in Noord-Brabant is het dinsdagochtend een stuk minder druk dan normaal. Volgens de ANWB "doet Brabant vandaag niet mee". Er staan wel een paar korte files, maar normaal is het zeker op een regenachtige dinsdag een stuk drukker, aldus de ANWB.

Voetzoenen en elleboogstoten in plaats van handen schudden

Rutte riep maandagavond alle Nederlanders ook op om voorlopig te stoppen met handen schudden. "Dat lijkt ons nu een verstandige maatregel", zegt zei Rutte na crisisoverleg van bewindspersonen en experts op het ministerie van Justitie in Den Haag.

De premier roept alle Nederlanders op zich aan de bestaande hygiëne-maatregelen te houden. Daarnaast moeten mensen geen handen meer schudden. "Dit gaat echt nog wel enige tijd duren", aldus Rutte in een persconferentie na het overleg. "Daar zullen we ons als land op moeten instellen, dat het niet morgen of overmorgen voorbij is."

Dat betekent ook dat de meest betrokken bewindspersonen in het zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) vaker bijeen zullen komen. Ook komen er waarschijnlijk nog meer maatregelen, verwacht de premier. Deze worden aangekondigd vanaf het moment dat ze nodig zijn. Rutte achtte het bijvoorbeeld afgelopen vrijdag nog niet nodig om te stoppen met handen schudden.

Nederland bevindt zich nog steeds in de "indamfase", benadrukt Rutte. Nederlanders zijn nuchter en zitten niet te wachten op symboolmaatregelen, maar het is goed om de algemene adviezen op te volgen. Behalve het stoppen met handen schudden, moeten Nederlanders dan ook vaker handen wassen, in de elleboog niezen en papieren zakdoekjes gebruiken, aldus de premier. Het beperken van het coronavirus "lukt alleen als je dit met 17 miljoen mensen doet".

Voor Rutte zelf is de maatregel duidelijk nog even wennen. Na afloop van de persconferentie bedankte hij Jaap van Dissel, hoofd infectieziekten van het RIVM, en schudde hij zijn hand.

Aan alternatieven overigens geen gebrek. Rutte ziet naar eigen zeggen veel creatieve oplossingen voorbij komen. "U kunt voetzoenen, elleboogstoten, wat u wilt."

Lees meer over het coronavirus: