• Denemarken en Polen willen bedrijven die geregistreerd staan in belastingparadijzen niet steunen in de coronacrisis.
  • Overheden over de hele wereld schieten bedrijven te hulp met financiële steun, maar de twee landen vinden dat bij bedrijven die belasting ontwijken niet te rechtvaardigen.
  • “Bedrijven die hun eigen plicht aan de maatschappij niet vervullen, moeten geen hulp van diezelfde maatschappij verwachten als ze in de problemen komen”, zegt een directeur van een campagnebureau tegen belastingontwijking.

Denemarken en Polen weigeren om bedrijven te helpen die geregistreerd staan in belastingparadijzen.

De Deense overheid verlengde afgelopen weekend het economische steunprogramma voor ondernemers, maar liet duidelijk weten dat bedrijven die hun belasting niet netjes in Denemarken betalen, niet op de hulp hoeven te rekenen.

“Bedrijven die compensatie willen via dit verlengde programma, moeten volgens de internationale en nationale regels belasting betalen”, staat in het statement van de Deense overheid.

“Maar bedrijven die volgens de Europese richtlijnen geregistreerd staan in een belastingparadijs, krijgen die compensatie niet.”

Denemarken is niet het eerste land dat ervoor kiest om dit soort bedrijven geen financiële steun te geven. Polen liet twee weken geleden al weten dat die bedrijven niet kunnen aankloppen bij de overheid voor hulp. 

“Laten we een einde maken aan belastingparadijzen, want ze zijn als een vloek voor de moderne economie”, zei de Poolse minister-president.

London coronavirus lockdown

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Belastingparadijzen zijn landen met lage, of zelfs geen, belastingtarieven voor bedrijven. Bedrijven die zich in die landen registreren, hoeven daardoor een stuk minder belasting te betalen. Daardoor loopt de overheid van het land waarin de bedrijven opereren een hoop geld mis. 

Gibraltar, de Bahama’s, Andorra, de Kaaimaneilanden en Panama zijn allemaal beroemde belastingparadijzen. 

Robert Palmer, directeur van campagnebureau Tax Justice UK, vindt het logisch dat landen die geregistreerd staan in belastingparadijzen geen hulp krijgen. “Organisaties die hun eigen plicht aan de maatschappij niet vervullen, moeten geen hulp van diezelfde maatschappij verwachten als ze in de problemen komen”, zei hij tegen Business Insider.

Het is nog niet duidelijk of andere Europese landen het voorbeeld van Denemarken en Polen zullen volgen, maar daar lijkt het tot dusver niet op. Het is niet heel waarschijnlijk dat Nederland, Zwitserland, Groot-Brittannië en Luxemburg voor zo’n maatregel zullen kiezen, aangezien er in deze landen ook een gunstig belastingklimaat is voor bedrijven. 

british virgin islands

Foto: De Britse Maagdeneilanden. Bron: Wikimedia Commons/Henry A-W

Experts en activisten hebben verschillende overheden al opgeroepen om maatregelen te nemen tegen de belastingparadijzen. Ze zegen dat de bedrijven die daar geregistreerd staan, hun belasting in hun eigen land moeten betalen omdat dat geld hard nodig is voor de coronacrisis.

“Voor een sterke reactie [op situaties als deze] is capaciteit en geld nodig”, zei Rasmus Corlin Christenen, onderzoeker aan het International Centre for Tax and Development, eerder deze maand tegen een collectief van onderzoeksjournalisten.

“Als bedrijven belasting ontwijken, kunnen landen dat geld niet bij elkaar krijgen.”

Lees meer over de coronacrisis: