Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

De lockdown in Nederland vanwege de zorgen over de omikronvariant wordt nog iets aangescherpt, met een sluiting van niet-essentiële winkels op Schiphol.

Verder wordt het waarschijnlijk lastig voor Nederlanders om met wintersport op vakantie te gaan in Oostenrijk en is de kans groot dat carnaval in februari niet door kan gaan.

Een update van de laatste coronazaken:

Lees ook: Europese coronareispas verloopt zonder booster – vanaf 1 februari binnen 9 maanden oppepprik nodig

Niet-essentiële winkels op Schiphol dicht

Het kabinet wil de niet-essentiële winkels achter de douane op Schiphol sluiten. Dit weekend werden dit soort winkels in de rest van het land gesloten, maar voor de luchthaven gold een uitzondering, tot verbazing van het parlement. "Mijn neiging zou zijn om die suggestie van de Kamer over te nemen", zei demissionair premier Mark Rutte.

Rutte zei aanvankelijk de regels op de luchthaven gelijk te willen houden met de regels in andere landen. Bovendien lopen reizigers achter de douane (aan de 'airside') toch al door elkaar. De premier veranderde van mening omdat hem was opgevallen dat men het in de Kamer "een beetje ingewikkeld" vindt dat op het vliegveld andere regels gelden dan in de winkelstraat. Door de winkels toch te sluiten, lopen minder mensen door elkaar en is op het vliegveld minder personeel nodig, zei Rutte.

Om de winkels te sluiten, moet een spoedregeling opgesteld worden. Dat wil het kabinet komende week doen.

Verschillende partijen uitten tijdens het coronadebat hun onbegrip voor de uitzonderingspositie van de winkels op de luchthavens. "Zeker als je ondernemer bent, is het niet te verteren dat op Schiphol de pretwinkels open zijn", zei Nilüfer Gündoğan van Volt. Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren kwam er ook op terug. Zij noemde Schiphol een "enclave", en wees onder meer op het risico dat winkelpersoneel op de luchthaven loopt.

D66-Kamerlid Jan Paternotte zei desgevraagd de bedenkingen van Teunissen bij het openblijven van de winkels te begrijpen. "Ik vind dat een heel raar signaal en volgens mij is het ook niet nodig."

Nederlanders moeten waarschijnlijk in quarantaine als ze naar Oostenrijk willen

Nederlanders moeten vanaf vrijdag tien dagen in quarantaine als ze naar Oostenrijk gaan, melden Oostenrijkse media. Daarmee komt de wintersportvakantie voor veel Nederlanders in gevaar.

De Tiroler Tageszeitung meldt dat de Oostenrijkse regering Nederland, Denemarken, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk woensdag op de lijst met virusvariantgebieden zet. De quarantaine van tien dagen geldt dan ook voor gevaccineerden. Die periode kan verkort worden als een coronatest na vijf dagen negatief is.

De Oostenrijkse krant noemt het "in feite een reisverbod". Het is niet bekend hoelang de maatregel duurt als die wordt genomen.

Carnaval waarschijnlijk geen optie in februari 2022

 De vraag of carnaval dit jaar kan doorgaan, is wat betreft viroloog Marion Koopmans eigenlijk al beantwoord. Dat zegt ze tegen regiozender L1.

"Ik denk dat dat niet meer een vraag is", aldus Koopmans. In de periode dat carnaval komend jaar gevierd wordt, eind februari, gaan we volgens Koopmans "de piek van omikron zien. Dus ik zie het somber in." De Limburgse carnavalskoepels hebben dinsdag overleg met de veiligheidsregio's over het carnaval.

Volgens de viroloog blijft het coronavirus voorlopig nog wel bij ons. "Dus we moeten ook gaan zien van: hoe gaan we nu weer uit deze lockdown komen? En ook voor de volgende winter bedenken: misschien moeten we af en toe toch weer een beetje op de rem gaan staan."

LEES OOK: Omikron brengt risico van nieuwe besmettingsgolf: 3 scenario’s voor de toekomst van het coronavirus