De vakantie is net achter de rug en de drukke werkweken zijn weer begonnen. Jij en je partner maken allebei lange dagen op kantoor, komen ’s avonds uitgeput thuis en hebben maar nauwelijks tijd voor elkaar.

Misschien vind je dat niet erg. Je carrière is belangrijk voor je. Die promotie is binnen handbereik, of je wil je baas gewoon laten zien dat je graag goed werk aflevert.

Maar pas op: in september gaan de meeste stellen uit elkaar. Na de vakantie, die misschien niet zo gezellig was of juist ruimte bood tot nadenken, begint het dagelijks leven en realiseer je je dat je dat heel anders wil inrichten.

Toch is het misschien niet nodig om uit elkaar te gaan. Als je allebei ambitieus bent en je carrière belangrijk vindt, kan je relatie daardoor onder druk komen te staan – maar dat betekent niet dat je er een punt achter moet zetten.

Werk zet druk op relatie

“Je relatie met een carrière combineren gaat uitstekend als je niet moeilijk doet”, zegt relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven. Hij krijgt regelmatig stellen in zijn praktijk die allebei een carrière hebben en daar in hun relatie last van hebben.

"De laatste 20 jaar zijn natuurlijk steeds meer vrouwen gaan werken. En vrouwen zitten op invloedrijkere posities, waardoor ze meer tijd aan hun werk kwijt zijn."

Dat hoeft geen probleem te zijn, zegt hij, maar je moet je er wel bewust van zijn dat het druk kan zetten op je relatie. "Je kunt niet alles hebben. Mocht je merken dat je bij je relatie tekortschiet door je werk, dan moet je óf besluiten dat je echt voor je werk gaat, óf dat je harder aan je relatie gaat werken."

Daar is ook relatietherapeut Paulien Timmer het mee eens. "Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan of je je relatie op één zet, of je werk. Als je voor dat laatste gaat is dat helemaal oké, maar wees jezelf er dan wel van bewust dat onderzoek uitwijst dat je dan sneller uit elkaar gaat."

Mocht je besluiten dat je harder aan je relatie wil gaan werken, dan zijn daar gelukkig genoeg manieren voor. Van de Ven en Timmer geven drie tips om je relatie gezond te houden als je allebei veel met werk bezig bent.


1. Let op de kleine momenten

Denk je dat je relatie om de grote gebaren draait? Fout. Volgens Timmer zijn het juist de kleine momenten die het 'm doen. "Verbondenheid is in je relatie heel belangrijk, en dat bereik je met de kleine dingen. Uit onderzoek blijkt dat stellen die zich veel op elkaar richten, gelukkiger zijn."

Als voorbeeld geeft ze een gesprek dat je met je partner kan hebben. "Stel: je ziet zwaluwen vliegen en wijst die aan. Dan kan je partner op drie manieren reageren. Hij kan het negeren, hij kan zeggen: oh leuk, en vervolgens weer verder gaan met waar hij mee bezig was en hij kan er echt positief op reageren. Iets als: oh, wauw, weet je nog dat we zoiets ook op onze tweede date zagen?"

"Uit onderzoek blijkt dat gelukkige stellen 83 procent van de tijd op die laatste manier reageren. Stellen die gaan scheiden, doen dat maar 33 procent van de tijd. En het werkt twee kanten op: door positief op elkaar te reageren en daar goed op te letten, wordt je relatie leuker."


2. Spreek elkaars liefdestaal

Liefdestaal? Dat klinkt ontzettend zweverig, geeft ook Timmer toe, maar het begrip is cruciaal voor je relatie. Het principe komt van predikant en relatietherapeut Gary Chapman. "Hij beschrijft dat er vijf talen van de liefde zijn. Iedereen heeft een voorkeur voor één van die talen - om liefde te ontvangen, maar ook om het te geven. De kans bestaat dat je partner de voorkeur geeft aan een andere taal dan jij en dat jullie elkaar dus niet begrijpen."

Volgens Timmer kun je liefde geven en ontvangen door complimentjes te geven en veel lieve dingen te zeggen, door de ander veel te helpen en zo dienstbaar te zijn, door elkaar veel aan te raken, door cadeautjes te geven en de ander zo laten zien dat je aan hem of haar denkt en door veel tijd samen door te brengen.

"Als je dit leest, weet je waarschijnlijk intuïtief al wel aan welke taal je partner de voorkeur geeft", zegt Timmer. "Maar het is ook heel goed om het erover te hebben. Zo leer je elkaar beter begrijpen en kun je elkaars taal leren."


3. Maak tijd voor elkaar

Als je stappen wil maken in je carrière én je relatie gezond wil houden, is het belangrijk om je regelmatig volledig op je partner te focussen, zegt Van de Ven. "Maak tijd voor elkaar vrij en zorg ervoor dat je er dan echt allebei bent. Zeg andere mensen af, want je relatie komt er geen stap verder mee als er nog zes vrienden bij zijn. En zorg ervoor dat je iets doet dat je allebei leuk vindt. Ik zou bijvoorbeeld gaan wandelen of zeilen."

"Ook belangrijk: bespreek tijdens die activiteit geen vervelende dingen. De opvoeding van de kinderen is dus even niet relevant en ook eventuele zorgen over financiën bewaar je tot later. Het is belangrijk om echt alleen met elkaar bezig te zijn."

Werkt dat niet? Denk dan goed na over wat je met je leven wil, zegt Van de Ven. "Sommige mensen zijn dolgelukkig in hun relatie, maar sommigen zitten zich op de bank ontzettend aan elkaar te ergeren en zitten veel liever in hun rol als CEO. Dat verschilt voor iedereen. Als jij en je partner niet hetzelfde willen, is het wellicht tijd voor een gesprek."

LEES OOK Wetenschappers komen na nieuw onderzoek tot 4 persoonlijkheidstypes: waar hoor jij bij?