• Kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, massagesalons mogen vanaf volgende week dinsdag weer opstarten.
  • Naar verwachting mogen middelbare scholen ook weer deels open.
  • De avondklok wordt in principe verlengd tot maandag 15 maart.
  • Om 19.00 uur geeft het kabinet een persconferentie over de coronamaatregelen.

Kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, massagesalons mogen vanaf volgende week dinsdag weer opstarten. Dat melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

Het gaat om de meeste contactberoepen, met uitzondering van sekswerkers.

Rij-instructeurs vallen er ook onder. Zij voerden dinsdag nog actie in Rijswijk en Den Haag.

De beroepsgroepen in kwestie zullen wel vooraf klanten moeten bevragen, om zeker te weten dat zij geen coronasymptomen hebben, de zogenoemde triage.

De meest betrokken ministers hebben dit dinsdag besloten in crisisoverleg. Dinsdagavond zullen premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge de versoepelingen bekendmaken tijdens een persconferentie om 19.00 uur.

De contactberoepen moesten er medio december mee stoppen toen het kabinet de harde lockdown doorvoerde. Ook de meeste winkels gingen toen dicht.

Lees ook op Business Insider

Afgelopen weekend lekte uit dat het kabinet overweeg om kapperszaken weer open te laten gaan. Dat viel slecht bij andere branches, waaronder schoonheidsspecialisten, de horeca en winkeliers.

Voor de detailhandel geldt dat zij weer klanten mogen ontvangen na 2 maart, maar dan wel op afspraak. Wat voor voorwaarden er worden gesteld aan het bezoek aan winkels, is nog onduidelijk.

Ook sporten buiten in teamverband mag vanaf begin maart weer voor mensen tot 27 jaar. Nu is dat alleen toegestaan voor jongeren tot en met zeventien jaar. Verder mag je al buiten sporten met maximaal twee mensen als er meer dan 1,5 meter afstand mogelijk is.

Eerder was al duidelijk geworden dat de middelbare scholen weer open gaan vanaf volgende week maandag. Leerlingen kunnen dan één dag in de week weer naar school. Hetzelfde geldt voor het middelbaar beroepsonderwijs, zeggen ingewijden.

Wel moet iedereen 1,5 meter afstand houden. Er golden al uitzonderingen voor eindexamenleerlingen en voor studenten die praktijklessen volgen. Voor hen verandert niets.

Avondklok verlengd tot 15 maart

Verder lijkt het zo goed als zeker dat de omstreden avondklok blijft. Haagse bronnen melden dat deze wordt verlengd tot maandag 15 maart. Alleen door deze maatregel te houden, zou er ruimte zijn om scholen weer deels te openen.

In de week voor 15 maart neemt het kabinet een nieuw besluit over de maatregel. Mogelijk wordt het straatverbod dan weer verlengd, afhankelijk van de coronasituatie op dat moment.

De avondklok is sinds zaterdag 23 januari van kracht. Mensen mogen dan tussen 21.00 en 04.30 uur niet zonder geldige reden niet op straat zijn.

Hoewel de rechter vorige week oordeelde dat de wet voor de avondklok niet deugde, is er nu een nieuwe wet. Een hoger beroep tegen de uitspraak loopt nog.

De roep om versoepeling neemt toe

De Tweede Kamer wordt dinsdag bovendien bijgepraat door de directeuren van de verschillende planbureaus over hoe Nederland van de coronacrisis moet herstellen. Eerder riepen zij het kabinet al op aan de slag te gaan met een herstelplan.

De Kamer wordt al regelmatig bijgepraat over de volksgezondheid door onder meer RIVM-baas Jaap van Dissel, zo ook woensdag. Of ook de planbureaus na dinsdag regelmatig zullen langskomen om te praten over de sociale, economische en maatschappelijke effecten van corona, is nog niet bekend.

De roep om te versoepelen neemt al weken toe, ziet ook Rutte. “Iedereen voelt: je moet wat, zo kan het ook niet langer”, zei hij maandag tijdens een online sessie met studenten.

Steeds meer aandacht is er voor het leed van jongeren, die nu vaker kampen met depressies en burn-outs omdat ze niet naar school kunnen, niet kunnen sporten en weinig sociale contacten hebben. “De rek is eruit”, aldus De Jonge maandag.

Coronacijfers lopen weer op

Ondanks de toenemende druk vanuit de maatschappij, is het nog onzeker hoe ver het kabinet gaat met het verlichten van coronaregels. Er zijn grote zorgen over de coronacijfers, die sinds enkele weken weer oplopen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen week 29.977 positieve testresultaten, 19 procent meer dan de week daarvoor.

Het RIVM stelt vast dat Nederland in “een kwetsbare positie” zit. “Bij te snelle versoepelingen zal het aantal besmettingen, en daarmee het aantal ziekenhuisopnames, weer toenemen”, waarschuwt het instituut.

In de afgelopen week hebben 263.291 mensen zich laten testen op het virus, liefst 38 procent meer dan een week eerder. Van die mensen kreeg 9,8 procent een positief testresultaat. Een week eerder was 11,5 procent van alle testen positief.

De toename was relatief het grootst onder kinderen van 0 tot 12 jaar. “Dit hangt mogelijk samen met de heropening van de basisscholen en kinderdagverblijven twee weken eerder, in combinatie met het verscherpte testbeleid: ook bij lichte klachten moeten deze kinderen zich laten testen”, verklaart het RIVM.

In absolute aantallen telt de jongste leeftijdsgroep wel nog altijd het laagste aantal coronabesmettingen.

Lees meer over coronavaccins: