• Virologen van het Erasmus MC hebben een virusremmer ontwikkeld die met een spuitje per dag zou voorkomen dat het coronavirus de longen binnendringt.
  • Het middel is nu alleen nog getest op fretten, maar de resultaten zijn hoopgevend.
  • Volgens de wetenschappers zou het medicijn kunnen helpen om de pandemie onder controle te krijgen.

Wereldwijd zetten we vol in op vaccinaties in de hoop weer langzaam te kunnen terugkeren naar een normaal leven. “Maar het is nog helemaal niet zeker dat de vaccinaties ons gaan verlossen van dit virus”, zeggen virologen Rik de Swart en Rory de Vries van het Erasmus MC.

Daarom zijn deze wetenschappers hard aan het zoeken naar andere medicijnen die ons tegen corona kunnen beschermen. Het lijkt erop dat ze een goed alternatief hebben gevonden.

De Rotterdamse virologen hebben een virusremmer ontwikkeld die de overdracht van het coronavirus blokkeert. Tot nu toe is het medicijn alleen nog getest op fretten, maar volgens de wetenschappers zijn deze dieren net zo gevoelig voor het virus als mensen en de resultaten dus bemoedigend.

De eerste resultaten zijn hoopgevend

Tijdens het onderzoek met de nieuwe virusremmer kregen zes fretten het goedje in hun neus gespoten en zes andere een placebo. Vervolgens werden de dieren een dag ondergebracht bij drie fretten die besmet waren.

“In de dagen erna bleek geen enkele behandelde fret besmet te zijn, terwijl alle dieren die de placebo hadden gekregen wel positief testten”, zegt De Vries.

Het middel hoefde slechts een keer te worden toegediend om de fretten volledig te beschermen tegen een infectie met Covid. “De remmer voorkomt namelijk dat het virus de cellen in de neus en longen binnendringt. Daardoor kan het zich niet vermenigvuldigen”, legt De Swart uit.

De bedoeling is nu om van de virusremmer een neusspray te maken waarmee mensen zich tegen het virus kunnen beschermen. “Maar er moet natuurlijk eerst nog aangetoond worden of de remmer even veilig en effectief is in mensen als in fretten”, zegt de Vries.

Het kan de oplossing zijn voor grote evenementen zoals festivals

Als de virusremmer ook geschikt blijkt te zijn voor mensen, kan het volgens de virologen de manier zijn waarop we weer langzaam terugkeren naar normaal.

Omdat het middel de verspreiding van corona tegengaat, zouden we weer kwetsbare familieleden kunnen bezoeken of festivals en concerten kunnen organiseren.

“Het spul is maar een dag werkzaam”, zegt de Vries. “Het is dus niet geschikt om een groot deel van de wereldbevolking langdurig te beschermen, maar we denken wel dat dit middel kan helpen om de pandemie onder controle te krijgen.”

Lees ook over de coronacrisis: