Theresa May stapt op als aanvoerder van de Conservatieve Partij. De leden van de partij moeten nu bepalen wie haar opvolger wordt. Daarmee wordt dan ook duidelijk wie de nieuwe Britse premier wordt.

Het circus rond de verkiezing ging op dinsdag van start met een bijeenkomst achter gesloten deuren. Na afloop maakte de partij bekend dat de race tot eind juli loopt. Elf parlementariërs van het Britse Lagerhuis hebben zich kandidaat gesteld. De 160 duizend partijleden beslissen uiteindelijk wie May opvolgt.

De bekendste en waarschijnlijk ook meest kansrijke kandidaten zijn Boris Johnson en de huidige kabinetsleden Michael Gove (Milieu) en Jeremy Hunt (Buitenlandse Zaken).


De eerste horde: 8 medestanders

Britain's Conservative Party's leader of the House of Commons Andrea Leadsom arrives at Millbank television and radio studios in London, Britain, March 27, 2019. REUTERS/Toby Melville

Andrea Leadsom. Foto: Reuters

De officiële deadline voor parlementariërs om zich kandidaat te stellen is zes uur ’s avonds Nederlandse tijd op maandag 10 juni. Ze moeten een kiesdrempel overwinnen: de steun van minstens acht andere parlementsleden. Die drempel lag voorheen op steun van twee parlementsleden.

Eén aspirant-premier, Sam Gyimah, liet optekenen dat hij het ‘enigszins teleurstellend’ vond dat de partij de zwaardere drempel pas invoerde, nadat zwaargewichten zoals Johnson hun kandidatuur al aangekondigd hadden.

Gyimah is één van de sollicitanten die het risico loopt op te weinig steun van partijgenoten. Ook voormalig parlementsvoorzitter Andrea Leadsom behoort tot deze groep.

Lees ook op Business Insider


De tweede horde: steeds lastigere stemrondes

boris johnson michael gove brexit

Boris Johnson en Michael Gove. Foto: Reuters/Neil Hall

Met de groep leden die minstens acht medestanders hebben, gaat de echte verkiezing van start. De 313 Lagerhuisleden van de Conservatieve partij stemmen als eerste met geheime biljetten op donderdag 13 juni. In deze ronde moet een kandidaat minimaal 5 procent van de parlementsleden achter zich krijgen om door te stoten naar de volgende stemming.

Die tweede stemronde vindt plaats op dinsdag 18 juni en de kiesdrempel gaat dan verder omhoog naar 10 procent (33 stemmen). Als alle kanshebbers die ondergrens halen, valt degene met de minste stemmen af.

Deze serie stemrondes gaat door totdat er nog twee kandidaten over zijn. Deze laatste stemrondes staan gepland voor 19 en 20 juni en zullen het nodige politieke drama brengen.

Volgens The Guardian heeft Johnson al de steun van veertig parlementsleden en hebben Gove en Hunt elk dertig medestanders.


De derde horde: stemming door de leden

Conservative party conference

Foto: Peter Macdiarmid/Getty

Zodra er nog twee kandidaten over zijn, verschijnen de leden van de partij ten tonele. Zij hebben de doorslaggevende laatste stem bij de keuze van de partijleider, die vervolgens automatisch premier wordt.

Er zijn ongeveer 160 duizend Conservatieve partijleden, op een bevolking van bijna 67 miljoen mensen.

Deze leden stemmen niet allemaal tegelijk, maar in een aaneenschakeling van bijeenkomsten door het hele land. De eerste van deze zogeheten ‘hustings’ vindt plaats op 22 juni. De precieze details over dit deel van de race zijn nog niet bekend.

In elk geval moet de Conservatieve Partij in de week van 22 juli een nieuwe leider hebben. Die kan dan ook een poging doen om de Brexit in goede banen te leiden.

LEES OOK: Anti-Brexit partij aan kop in verrassende nationale verkiezingspeiling in VK – Brexit Party van Nigel Farage wordt tweede