Mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum krijgen ongeveer 200 euro extra als tegemoetkoming om de stijgende energieprijzen op te vangen. Het demissionaire kabinet trekt daarvoor 200 miljoen euro uit waarmee maximaal 800.000 huishoudens ruimer kunnen worden gecompenseerd, meldt staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) na de ministerraad. Het bedrag wordt uitbetaald via de gemeenten.

Het extra vrijgemaakte geld komt bovenop de 3,2 miljard euro die het kabinet al eerder had toegezegd om de energiebelasting eenmalig te verlagen. Huishoudens met een gemiddeld gebruik betalen daardoor volgend jaar circa 400 euro minder aan energiebelasting.

Lees ook: Kabinet compenseert huishoudens voor hoge energierekening – een ‘gemiddeld gezin’ kan rekenen op €400

Omdat dit volgens het kabinet niet voldoende is om de laagste inkomens te helpen, krijgen zij een extra aanvulling. De Tweede Kamer had ook gevraagd om meer te doen voor de arme huishoudens.

De energierekeningen stijgen sterk, omdat de afgelopen tijd gas en olie wereldwijd fors duurder zijn geworden.

Lees ook: Ook Essent verhoogt variabele energietarieven fors – vanaf 1 januari 2022 betaalt een gemiddeld huishouden €17,50 per maand meer

Wiersma hoopt dat met het extra geld de harde klap voor deze groep mensen een beetje wordt getemperd. Hij denkt dat tussen de 500.000 en 800.000 mensen zo weinig verdienen dat ze deze hulp goed kunnen gebruiken. Hij wijst erop dat de energierekening in deze groep ook behoorlijk kan verschillen, afhankelijk van waar je woont en wat voor contract mensen hebben.

Gemeentes gaan het budget toekennen

Het kabinet heeft gekozen voor een generieke uitkering, omdat maatwerk voor deze grote groep niet uitvoerbaar is voor de gemeenten, aldus Wiersma. "Hoe gerichter hoe beter natuurlijk, maar we hebben er niet voor niks de tijd voor moeten nemen. Gemeenten kunnen de regeling zo gericht mogelijk inzetten. Dan kan het bedrag nog meer worden, maar dat is aan gemeenten", zegt de staatssecretaris. De gemeenten gaan dat nu verder uitwerken en het budget toekennen, aldus Wiersma.

De gemeenten hebben de betrokkenen grotendeels in beeld, maar niet altijd. Mensen kunnen zich aanmelden bij hun eigen gemeenten, waarna hun situatie wordt bekeken. Daarvoor wordt nog een publiekscampagne opgezet. "Hoe het uitpakt, moeten we kijken. We weten ook niet hoe de energieprijzen zich gaan ontwikkelingen", zegt Wiersma.

Het streven is om de extra tegemoetkoming in het eerste kwartaal van volgend jaar over te maken.

Huishoudens met een laag inkomen die in financiële problemen kwamen of komen, kunnen financiële hulp aanvragen. Ze kunnen contact opnemen met hun gemeente, een regeling sluiten met de energieleverancier of een financiële fitheidstest doen op Geldfit.nl, aldus het ministerie van Sociale Zaken.

LEES OOK: Warmtepomp aanschaffen? Dit is het verschil met cv-ketels wat betreft de ruimte die je nodig hebt in je huis