• Pinduoduo-oprichter Colin Huang heeft 27 miljard dollar aan vermogen zien verdampen in 2021, volgens Bloomberg het grootste persoonlijke verlies ter wereld dit jaar.
  • Vergeleken met Huangs verlies is dat van Evergrande-oprichter Xu Jiayin klein bier. Hiayin verloor vanaf afgelopen dinsdag 16 miljard dollar.
  • Zes van de tien miljardairs die dit jaar het meest verloren zijn Chinese staatsburgers. Daaronder Huang, Xu en Pony Ma van Tencent.

Terwijl het spook van Evergrandes faillissement boven de markten hangt, blijft China’s aanval op de techsector slachtoffers maken onder Chinese tycoons.

Eentje daarvan heeft miljarden aan eigen vermogen verloren, zo blijkt uit de meest recente publicatie van de Bloomberg Billionaires Index die afgelopen week verscheen.

Oprichter Colin Huang van e-commerceplatform Pinduoduo zag in 2021 27 miljard dollar (omgerekend 23 miljard euro) aan privévermogen verdampen, volgens Bloomberg het grootste vermogensverlies van wie dan ook ter wereld dit jaar. Huangs verlies zet dat van Evergrande-oprichter Xu Jiayin in de schaduw. Jiayin verloor sinds dinsdag 16 miljard dollar (omgerekend 13,6 miljard euro).

Huangs Pinduoduo heeft dit jaar meer dan 40 procent van zijn waarde verloren. Het bedrijf gaat daarmee aan kop in het klassement en laat Chinese techreuzen als Tencent en Alibaba achter zich.

De meest recente Bloombergcijfers zijn in lijn met eerdere publicaties in augustus waaruit bleek dat Huang 15,6 miljard had verloren, wat neerkomt op een derde van zijn vermogen. Sinds de catastrofale beursgang van taxibedrijf Didi Chuxing bezit Huang 28 procent van de aandelen Pinduoduo. Eerder dit jaar trad Huang terug als voorzitter en CEO, aldus Bloomberg.

De imploderende waarderingen van Chinese reuzen komen op een moment dat de Chinese regering op grootschalige wijze intervenieert om de Chinese samenleving te reorganiseren en meer in lijn te brengen met de gewenste "gemeenschappelijke welvaart".

In het kader van die denivellering: zes van de tien miljardairs die dit jaar de meeste verliezen toucheerden, zijn afkomstig uit China, schrijft Bloomberg. En daaronder bevinden zich Huang, Xu van het imploderende vastgoedconcern Evergrande en Pony Ma van onlinegigant Tencent.

Voor Alibaba-oprichter Jack Ma, het eerste bekende slachtoffer van Beijings correctieve toezicht, bleef de schade dit jaar relatief beperkt, met een vermogensdaling van 6,9 miljard dollar (omgerekend 5,8 miljard euro). Alhoewel, dit verlies lijkt groter wanneer je vanaf afgelopen november rekent, toen de ijzeren aanpak van Alibaba-dochter Ant Group tractie kreeg.

LEES OOK: Waarom de Chinese president Xi Jinping de macht van techbedrijven in eigen land wil breken