Topman Brian Armstrong van cryptobeurs Coinbase heeft een snoeihard oordeel over Sam Bankman-Fried, de voormalige baas en oprichter van het omgevallen handelsplatform FTX. Armstrong ergert zich aan de zijns inziens ‘softe’ behandeling van Bankman-Fried in de media.

In een podcast interview van afgelopen donderdag zegt Armstrong dat Bankman-Fried door ‘mainstream media’ veel te soepel is aangepakt. “Deze vent heeft voor 10 miljard dollar fraude gepleegd. Waarom wordt hij met fluwelen handschoenen aangepakt?”

Amerikaanse politici krijgen er ook van langs. Armstrong verwijst in het podcast-interview naar een Twitter-gesprek tussen Bankman-Fried en de Democratisch politica Maxine Waters, een lid van het Huis van Afgevaardigden uit Californië.

Waters was bijzonder beleefd over het verzoek aan Bankman-Fried om op 13 december voor een hoorzitting in het Congres te verschijnen. “We waarderen het dat je open bent over wat er bij #FTX is gebeurd. De bereidheid die je laat zien om uitleg te geven aan het publiek helpt klanten, beleggers en anderen. We zouden je deelname aan de hoorzitting van 13 december zeer waarderen.”

Bankman-Fried antwoordde daarop dat hij het als zijn plicht ziet om uitleg te geven, als hij een goed beeld heeft van wat er mis is gegaan bij FTX. Tegelijk zei de voormalige topman dat hij “nog niet weet” wat er op 13 december gaat gebeuren.

Volgens Armstrong impliceert het antwoord van Bankman-Fried dat hij de uitnodiging voor de hoorzitting afwimpelt. Waters heeft daarna overigens aangegeven dat een dagvaarding aan de orde kan komen, als Bankman-Fried niet vrijwillig komt opdagen.

Armstrong stelt dat Bankman-Fried naar het zich laat aanzien geld van klanten van FTX heeft overgeheveld naar zijn private handelsfirma Alameda Research. “Voor zover ik het begrijp is dat een schending van de voorwaarden van de dienstverlening van FTX. En waarschijnlijk is het ook gewoon illegaal.”

Armstrong is niet de enige collega van Bankman-Fried die zware kritiek heeft. Changpeng ‘CZ’ Zhao, de topman van cryptobeurs Binance, tweette afgelopen dinsdag: “SBF is één van de grootste fraudeurs uit de geschiedenis. Hij is ook een meester in het manipuleren van media en belangrijke opinieleiders.”

Volgens Zhao heeft FTX zichzelf om zeep geholpen door miljarden aan beleggingen van klanten te stelen.

Binance heeft voorafgaand aan het faillissement van FTX gekeken naar een overname, maar zag daar na een korte blik in de boeken vanaf.

Armstrong van Coinbase vindt dat het juridische dossier rond FTX voortvarend aangepakt moet worden. “Advocaten en Justitie moeten uitvogelen hoe deze mensen achter de tralies kunnen worden gezet. Niet alleen Sam, maar ook anderen die erbij betrokken waren.” 

LEES OOK: De gevallen cryptoster Sam Bankman-Fried stopte grif geld in een bonte verzameling van bedrijven: van een maker van militaire drones tot een vruchtbaarheidskliniek