Alameda Research, een durfinvesteringsfirma die is opgezet door crypto-ondernemer Sam Bankman-Fried, had honderden beleggingen in zijn portefeuille, meldde zakenkrant The Financial Times dinsdag.

Bankman Fried stond eerder dit jaar bekend als een gevierde cryptomiljardair met zijn handelshuis FTX. Dat is afgelopen maand echter ten onder gegaan en staat nu onder curatele in een faillissementsprocedure.

In een poging om een nieuwe kredietlijn veilig te stellen om vermogen van klanten op het zwaar geraakte cryptoplatform FTX te redden, bood de 31-jarige Bankman-Fried naar verluidt enkele bezittingen uit de beleggingsportefeuille van Alameda Research aan als onderpand, zo schrijft de FT, die zich baseert op een goed geïnformeerde bron.

Screenshots van een Excel spreadsheet die de FT maakte, tonen een breed scala aan beleggingen, sommige passend bij een cryptofirma en andere die daar niets mee te maken hebben.

De excelsheet toont bijna 500 beleggingen, gewaardeerd op in totaal meer dan 5,4 miljard dollar. Deze waren verspreid over tien holdings, waarbij de verdeling tussen de verschillende bv’s van Bankman-Fried extreem vaag was. (Insider kon de gegevens op de spreadsheet, die van begin november dateert, niet verifiëren.)

Een van de grootste beleggingen betrof een belang in cryptofirma Genesis Digital Assets. Maar de beleggingen van Alameda Research waren veel breder gespreid dan alleen de cryptosector. Zo toont de spreadsheet ook investeringen in militaire dronemaker BRINC en de startup voor vruchtbaarheidsbehandelingen Ivy Natal.

Geen van beide bedrijven reageerde op het verzoek van Insider om commentaar. Ook maken ze op hun websites geen melding van Bankman-Fried als investeerder. “Sommige vermeldingen [in de spreadsheet] hebben geen duidelijke link met een actief bedrijf, wat suggereert dat ze verkeerd gespeld of gelabeld kunnen zijn”, aldus The Financial Times.

Bankman-Fried reageerde ook niet op een verzoek van Insider om commentaar. De voormalige miljardair, die zijn loopbaan begon bij beurshandelaar Jane Street, heeft de beschuldigingen van misbruik van klantengeld altijd toegeschreven aan boekhoudkundige fouten.

LEES OOK: Media-ondernemer Arianna Huffington kraakt de managementstijl van Elon Musk en Sam Bankman-Fried: ‘burn-out ontkenners’ schaden bedrijven