Oprichter Sam Bankman-Fried van het omgevallen cryptohandelsplatform FTX had begin deze maand nog een geschat vermogen van bijna 16 miljard dollar. Maar daar is inmiddels weinig meer van over.

In een interview met het Amerikaanse nieuwsmedium Axios gaf Bankman-Fried deze week aan dat hij nog 100.000 dollar op een bankrekening had, toen hij dit voor het laatst heeft gecheckt.

Bankman-Fried zei maandag tegen Axios dat hij niet weet hoe zijn persoonlijke financiën ervoor staan. “Ik heb geen idee. De laatste keer dat ik mijn bankrekening checkt stond er 100.000 dollar op.”

De oprichter en voormalig CEO van FTX gaf aan dat door de faillissementsaanvraag al zijn persoonlijke vermogen de facto bevroren is en onder toezicht valt van de rechter die de procedure begeleidt. Dat maakt zijn financiële situtatie volgens Bankman-Fried “complex”.

Aankoop huizen op de Bahama's

Cryptofirma FTX heeft de afgelopen twee jaar bijna 100 miljoen dollar uitgegeven aan onroerend goed op de Bahama’s. Het gaat hierbij vooral om luxe huizen aan het strand, zo meldde persbureau Reuters afgelopen week. FTX had zijn hoofdkantoor gevestigd op de Bahama’s.

De aankopen van onroerend goed omvatten zeven appartementen in een resort genaamd Albany die bijna 72 miljoen dollar kosten, aldus Reuters. De duurste aankoop was een penthouse van 30 miljoen dollar in Albany, waar jaarlijks een belangrijk golftoernooi plaatsvindt.

De entiteit van FTX die de eigendommen kocht, FTX Property Holding, bestempelde het gebruik ervan als “verblijf voor belangrijk personeel” en kocht 15 eigendommen in 2021 en 2022.

FTX maakte eerder bekend dat het bedrijf onroerend goed op de Bahama's had gekocht, maar uit het onderzoek van Reuters blijkt pas goed om welke bedragen het ging. Sam Bankman-Fried woonde persoonlijk in een van de aangekochte huizen met negen andere collega's van FTX.

FTX vroeg eerder deze maand het faillissement aan en werd zeer kritisch bejegend door toezichthouders in de VS. Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet onderzoek naar mogelijk misbruik van vermogen van klanten.

LEES OOK: De 28-jarige Caroline Ellison speelt een sleutelrol bij de miljardenstrop rond de omgevallen cryptobeurs FTX: dit moet je weten over de wiskundester, beurstrader en Harry Potter-fan