Voormalig PVV-woordvoerder Michael Heemels is volgens psychiater Bram Bakker niet de enige die een probleem had met de combinatie van cocaïne en alcohol.

De afgelopen tien jaar heeft de psychiater meerdere malen “politici van landelijke bekendheid” over de vloer gehad, vertelt Bakker maandag bij Pauw. Daar zat ook Heemels aan tafel om te praten over zijn verslaving.

“Dit is de Haagse ziekte”, aldus de psychiater. “Dit had de woordvoerder van Jesse Klaver ook kunnen overkomen.”

Hij vervolgt:

“Het is een hele ongezonde cocon waarin deze mensen opereren, waar grenzeloosheid de norm is. Die mensen verheerlijken dat ze zeven keer 24 uur campagne voeren, maar dat heeft natuurlijk een enorme prijs.”

Parlementair verslaggever Xander van der Wulp reageerde enigszins verbaasd op de opmerkingen van de psychiater. Volgens Van der Wulp zijn de politici van tegenwoordig juist ‘enorm fit’ vergeleken met vroeger. “Een politicus met een glas wijn bij de lunch is een bezienswaardigheid”, aldus de journalist.

Volgens Bakker zijn de gevallen er echter zeker, en komt het door de cocaïne dat drankgebruik minder opvalt. “Wat je over het hoofd ziet, is dat het gebruik van cocaïne de kans dat je als dronken in beeld komt verkleint. Cocaïne wordt echt als antikatermiddel ingezet.”

Als er inderdaad meer politici zijn die zo nu en dan een lijn coke snuiven, weten ze dat goed te verbergen. Er zijn niet erg veel gevallen van cocaïnegebruik bekend in de Tweede Kamer. Wel zijn er in 2006 door de online studentenzender CampusTV cokesporen gevonden op een damestoilet in de Tweede Kamer.

Bekijk hier het volledige gesprek:


 

Lees meer: