• De fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben ingestemd met de vorming van het kabinet-Rutte IV.
  • De fracties willen het coalitieakkoord nog op “enkele punten” aanpassen, maar dat zal geen blokkade vormen voor een doorstart van de huidige coalitie.
  • Premier Rutte zal worden aangewezen als formateur van een kabinet dat naar verwachting in de tweede week van januari kan aantreden.

De fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben de weg vrijgemaakt voor de vorming van het kabinet-Rutte IV. De fracties willen het akkoord nog op “enkele punten” aanpassen, maar dat zal geen blokkade vormen voor een doorstart van de huidige coalitie.

Het CDA liet als eerste partij weten goed te kunnen leven met het akkoord. Voorman Wopke Hoekstra zei na een ruim vijf uur durend overleg dat zijn fractie “zeer tevreden” is. Een uur later volgde D66. De Kamerleden van die partij hebben “vol overtuiging ingestemd”, verklaarde partijleider Sigrid Kaag.

De beide andere coalitiepartijen, ChristenUnie en VVD, kwamen aan het begin van de avond vrijwel tegelijk met hun goedkeuring. Gert-Jan Segers van de kleinste coalitiepartner ChristenUnie klonk tevreden. “We hebben meer dingen binnengehaald dan vier jaar geleden”, vindt hij.

Bij de VVD klonk gejuich toen de fractie instemde. “Het akkoord is door de fractie heel positief ontvangen”, zei plaatsvervangend fractievoorzitter Sophie Hermans. Net als de drie andere partijen wil ook de VVD nog een “paar punten” bespreken met de twee informateurs. Dat gebeurt woensdagmorgen om 09.00 uur.

Openbaarmaking akkoord

Na dat overleg buigen de vier fracties zich nog kort over het akkoord. Vervolgens kunnen informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) hun eindverslag aanbieden aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Dan wordt het akkoord ook openbaar en geven de vier partijleiders een toelichting op het akkoord.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van de informateurs. VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte laat daarvoor de top van leiders van de Europese Unie schieten. Hij laat zich vervangen door de Belgische premier Alexander De Croo. Op de EU-top wordt onder meer gesproken over de spanningen aan de grens bij Oekraïne.

Tijdens het debat zal Rutte worden aangewezen als formateur om een kabinet te vormen. Hij kan dan beginnen met het samenstellen van zijn vierde kabinet. Dat gaat twintig ministers en negen staatssecretarissen tellen. In de tweede week van januari zal het nieuwe kabinet dan op het bordes kunnen staan.