• Je CO2-voetafdruk verkleinen kan door kleine aanpassingen te doen aan hoe je het internet gebruikt.
  • Schrijf je bijvoorbeeld uit voor nieuwsbrieven die je toch niet leest en ga niet meer via Google naar websites.
  • Op jaarbasis kan dat net zoveel uitstoot besparen als 1.250 kilometer autorijden.

Je CO2-voetafdruk verkleinen lijkt een flinke uitdaging. Vanuit de overheid wordt gelijk geschermd met dure dingen zoals kunststof kozijnen met HR++ beglazing, overstappen op een elektrische auto, de warmtepomp of van het gas af. Opties die lang niet voor iedereen haalbaar zijn.

Minder vlees eten, minder spullen kopen en minder vliegen zijn zaken die wel doenbaar zijn voor consumenten – en die de meeste zoden aan de dijk zetten. Maar er zijn ook kleinere aanpassingen die kunt doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen, bijvoorbeeld door je internetgedrag aan te passen. Wij zetten vier voorbeelden op een rij.

Om het geheel wat tastbaarder te maken hebben we CO2-besparing omgerekend naar kilometers die je met een gemiddelde auto moet rijden om evenveel uit te stoten. Daarbij rekenen we met een gemiddelde uitstoot van 121 gram CO2 per kilometer.

1. Stop met scrollen op social media

De eerste is er een die een redelijke impact op het milieu, maar misschien wel een grotere impact op jouw gemoedstoestand heeft: stoppen met social media.

Adviesbureau Greenspector berekende dat een half uur op Instagram gebruiken goed is voor een CO2-uitstoot van ongeveer 20 gram. De gemiddelde Nederlander zit 1,5 uur per dag door feeds te scrollen en is daarmee goed voor 60 gram CO2. Tel daarbij op dat passief socialmediagebruik wordt gelinkt aan depressies en het is gewoon verstandig om het geheel de deur uit te doen.

Oké, je hoeft niet helemaal te stoppen, maar verminder je dagelijkse Facebook- en Instagramsessies naar maximaal een half uur. Tip: zet een timer op het appgebruik. Na een half uurtje word je dan automatisch uit Instagram gegooid.

Besparing per dag: 60 gram CO2 = 0,5 kilometer autorijden.

2. Stop met nieuwsbrieven die je niet bekijkt

Nog een simpele win-win: schrijf je uit voor die irritante nieuwsbrieven die je toch niet bekijkt. E-mail is namelijk een grote bron van koolstofuitstoot.

CO2-compensatiebedrijf ClimateCare.org berekende dat een simpel mailtje met alleen maar tekst ongeveer 4 gram CO2 de atmosfeer in pompt. Een dikke nieuwsbrief vol mooie afbeeldingen is goed voor zo’n 50 gram CO2. 

De gemiddelde Nederlander ontvangt 12 mails per dag. Als de helft daarvan een nieuwsbrief is, dan tik je al snel de 300 gram CO2-uitstoot aan. En dat terwijl ze je alleen maar irriteren. Uitschrijven dus. Beter voor jou en veel beter voor het milieu.

En ja, de waardevolle nieuwsbrieven (zoals die van ons) mag je best aanhouden.

Besparing per dag: 300 gram CO2 = 2,5 kilometer autorijden.

3. Stop het automatisch afspelen van video's op de achtergrond

Herken je dit: je zet een Netflixserie of een YouTubevideo aan op de tv, gaat zitten, pakt je telefoon erbij en gaat op je mobiel scrollen terwijl de serie of video op de achtergrond afspeelt. Op dat moment ben je dus dubbel aan het vervuilen. De International Energy Agency (IEA) berekende dat een uurtje youtuben goed is voor zo'n 36 gram CO2-uitstoot.

Nu zeggen we niet dat je niet mag netflixen of geen filmpjes op YouTube meer mag kijken, maar zet de autoplayfunctie gewoon uit. Daardoor stoppen de video’s met spelen als je er toch niet naar kijkt. Je mist niks en je spaart het milieu. 

Besparing per dag: 36 gram CO2 = 0,3 kilometer autorijden.

4. Stop met via Google naar websites gaan

De laatste suggestie vereist wel een kleine verandering in je dagelijkse internetgedrag: stop met googelen en ga direct naar de website die je wilt bereiken.

Volgens ClimateCare.org is elke pagina die je bekijkt op een website goed voor 1,76 gram CO2-uitstoot. Elke zoekopdracht telt daar nog eens 0,2 gram CO2 bij op. Voordat je op de website van bestemming aan bent gekomen staat er alweer 3,8 gram CO2 achter je naam (2 pageviews + 1 zoekopdracht). 

Ga je direct naar de gewenste pagina, dan bespaar je bijna 2 gram CO2. Lijkt niet veel, maar tel de websites die je via Google bezoekt per dag maar eens bij elkaar op. Dan zit je al snel op enkele tientallen grammen CO2 die je kunt besparen. Je kunt de sites die je veel bezoekt ook gewoon in je favorieten zetten. 

Besparing per dag: 20 gram CO2 = 0,15 kilometer autorijden.


Totale dagelijkse besparing: 416 gram CO2 = 3,45 kilometer autorijden

Als je deze vier suggesties ter harte neemt, bespaar je het milieu op jaarbasis zo’n 152 kilogram aan CO2, omgerekend ruim 1.250 kilometer autorijden.

Kortom, door je internetgedrag een beetje aan te passen, compenseer je voor dat autoritje naar de supermarkt die je ook lopend of op de fiets had kunnen doen. Dat was weer zo’n win-winsituatie geweest...

Lees meer over duurzaamheid: