“Het verlies van de verkiezingen was pijnlijk en zal dat nog lange tijd blijven. Maar te kunnen vechten voor de goede zaak, maakt het dat waard.”

Hillary Clinton zei dat woensdag in New York tijdens haar eerste toespraak na de verloren presidentsverkiezingen van dinsdag.

Clinton had eigenlijk een overwinningstoespraak willen geven in het Javits Center in New York. Dit gebouw, met een glazen plafond, was de perfecte plek voor Clinton om de eerste vrouwelijke president van de VS te worden. Maar het liep anders en ze gaf haar ‘concession speech’ in een veel kleinere locatie.

“Ik hoop dat hij een succesvolle president zal zijn”, zei ze over Trump. Later voegde ze daaraan toe: “We zijn hem een kans om te leiden verschuldigd.”

Clinton liet zich tijdens haar speech van een geëmotioneerde kant zien: “Het spijt me dat we niet gewonnen hebben”, vatte ze het verkiezingsresultaat met een glimlach samen. “Maar om kandidaat te zijn, was geweldig.” De 69-jarige Democrate was trots op en dankbaar voor de campagne, die zich uitstrekte over een periode van anderhalf jaar.

“Deze campagne ging nooit over slechts één persoon of één verkiezing. Het ging over het land waarvan we allemaal houden.” Lees bij Vox de hele speech van Clinton.

Clinton bedankte haar familie en de Obama’s, die na twee periodes afscheid nemen van het Witte Huis. “Ons land is jullie een enorme dankbaarheid verschuldigd.”

In misschien wel het belangrijkste punt van haar toespraak, zei ze: “En aan alle meisjes die dit nu zien: twijfel nooit dat jullie waardevol en krachtig zijn en elke kans en gelegenheid verdienen om jullie eigen dromen na te jagen en bewaarheid te maken.”

LEES OOK: Waarom Donald Trump won