Grootbank ABN AMRO, supermarktreus Ahold Delhaize en verzekeraar kwamen woensdag met de cijfers over het eerste kwartaal naar buiten.

ABN AMRO leed verlies door de grote schikking in verband met gebrekkig toezicht op witwassen.

Ahold Delhaize verhoogt de winstverwachting en ziet sterke groei bij de online verkopen.

Een drukke cijferdag op de Amsterdamse beurs. Grootbank ABN AMRO, supermarktreus Ahold Delhaize en verzekeraar kwamen woensdag met de cijfers over het eerste kwartaal naar buiten.

ABN AMRO leed verlies vanwege de grote schikking van de witwasaffaire met het Openbaar Ministerie. Ahold Delhaize verhoogt de winstverwachting voor dit jaar en Aegon groeit mede door kostenbesparingen.

Woensdag ging het aandeel ABN AMRO in de ochtend met bijna 7 procent onderuit. Ahold Delhaize steeg juist 4 procent. Het aandeel Aegon boekte een plus van 1,6 procent.

ABN AMRO: lage rente ongunstig voor winstmarge

ABN AMRO heeft afgelopen kwartaal tientallen miljoenen euro verlies geleden als gevolg van de megaschikking vanwege tekortschieten bij het tegengaan van witwassen.

Het financiële concern had daarnaast last van de aanhoudend lage rentes, wat ongunstig is voor de marges op spaargeld. Wel kregen de resultaten een zetje door het vrijvallen van een deel van het geld dat de bank eerder apart gezet had voor mogelijke verliezen op leningen in verband met de coronacrisis.

ABN AMRO werd ervan verdacht onvoldoende te hebben gedaan om witwassen te voorkomen. Vorige maand schikte het concern de witwasperikelen voor 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie, waarmee een eind kwam aan het strafrechtelijk onderzoek naar structurele gaten in antiwitwascontroles van de bank. Het OM doet alleen nog onderzoek naar individuele bestuurders die in het verleden de bank leidden, onder wie oud-topman Gerrit Zalm.

Over het eerste kwartaal kwam ABN AMRO onder de streep 54 miljoen euro tekort. De bank vindt zelf dat het gaat om een “bescheiden” verlies, al lijkt het resultaat wel slechter dan analisten in doorsnee hadden voorzien.

Zonder de grote boete zou sprake zijn geweest van een nettowinst van 426 miljoen euro. De operationele prestaties waren volgens ABN AMRO in lijn met voorgaande kwartalen, het marktaandeel op het gebied van nieuwe hypotheken ging wat omhoog en bij de stroppenpot noteerde de bank een nettovrijval van de kredietvoorzieningen van 77 miljoen euro.

In de eerste periode van 2020, toen de coronacrisis net was uitgebroken, zette het concern nog een kwartaalverlies in de boeken van bijna 395 miljoen euro. ABN AMRO sloot vorig jaar ook af met een verlies, het eerste jaarverlies in een decennium. Die rode cijfers kwamen vooral doordat ABN AMRO flinke verliezen leed op een aantal grote zakelijke klanten. Zo ging de bank vorig jaar het schip in door een probleemdossier rond een oliehandelaar in Singapore.

Mede daardoor greep de bank in augustus al in bij de zakenbank. Die trekt zich terug uit activiteiten buiten Europa en er verdwijnen zo’n 800 banen, waarvan 150 in Nederland. Volgens de in november aangekondigde nieuwe strategie wil ABN AMRO de komende jaren alles bij elkaar tot zo’n 2700 arbeidsplaatsen schrappen, oftewel circa 15 procent van het totale personeelsbestand.

De coronacrisis is nog altijd niet voorbij, maar volgens ABN AMRO-baas Robert Swaak doorstaat de Nederlandse economie de crisis toch relatief goed. “We verwachten later dit jaar een sterke economische opleving als de lockdownmaatregelen worden versoepeld, mits het vaccinatieprogramma gestaag blijft vorderen”, zegt hij hierover. ABN AMRO zal zich volgens hem komende tijd blijven inzetten om klanten van de bank waar mogelijk te steunen om ze door de crisis te helpen.

Ahold Delhaize: winstgroei van meer dan 10% dit jaar vergeleken met 2019

Supermarktconcern Ahold Delhaize, het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn en bol.com, rekent dit jaar op een hogere winst dan waar het eerder vanuit ging. Dit na sterke resultaten in het eerste kwartaal van het jaar.

Ahold Delhaize probeert de hogere corona-omzet vast te houden nu economieën wereldwijd langzaamaan verder opengaan. Tijdens de coronacrisis kochten veel consumenten meer eten omdat de horeca gesloten was, maar ook omdat ze thuis werkten in plaats van op kantoor.

De onderneming merkt op dat de vergelijkingsbasis een jaar na het begin van de crisis lastiger wordt. In het eerste kwartaal steeg de omzet van het bedrijf met bijna 6 procent tot 18,3 miljard euro. In de Verenigde Staten ging het om 3,6 procent groei. Europa was goed voor 9,4 procent omzetstijging.

De groei van de onderliggende winst per aandeel zal in vergelijking met 2019, het laatste jaar van voor de crisis, in de dubbele cijfers uitkomen. Eerder werd hier van enkelcijferige groei uitgegaan. Ook rekent Ahold Delhaize op een groei van de online omzet met 40 procent in 2021 ten opzichte van het voorgaande jaar.

Aegon: kostenbesparingen stuwen winst

Verzekeraar Aegon heeft zijn winst in het eerste kwartaal flink opgevoerd. Vooral kostenbesparingen en de gestegen aandelenmarkten in het eerste kwartaal waren daarvan de oorzaken. Daar stond tegenover dat er met name uit de Verenigde Staten meer claims kwamen, vooral als gevolg van de coronapandemie.

Aegon boekte een operationeel resultaat van 431 miljoen euro in de eerste drie maanden, een toename van een vijfde ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Onder de streep bleef er 386 miljoen euro over. Het bedrijf realiseerde al voor 136 miljoen euro aan kostenbesparingen, ongeveer een derde van het totale doel.

Ook boekt Aegon voortgang met plannen om winstgevender te worden in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft zich daar beter ingedekt tegen renterisico’s en is bezig met het verhogen van een deel van de premies. Ook heeft de verzekeraar het aantal verzekeringsagenten die Aegon-producten verkopen in de VS verhoogd en introduceerde het nieuwe producten. Dat alles leidde tot een groeiend marktaandeel.

Vorig jaar verkocht Aegon zijn activiteiten in Centraal- en Oost-Europa aan Vienna Insurance Group, maar dat stuitte op tegenstand van de Hongaarse overheid. Aegon-topman Lard Friese laat weten dat Vienna snel een oplossing verwacht. Wat die is en of dat een wijziging van de overnamedeal zou betekenen, wilde Friese niet kwijt. “Vienna is de partij die het voortouw moet nemen bij het vinden van een oplossing.”

LEES OOK: 2 politieke risico’s die feestgangers op de beurs een kater kunnen bezorgen