• Chipconcern Nvidia heeft vrijdag op Wall Street ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren, een duikeling van zo’n tien procent.
  • Het grote vertrouwen van de financiële markten in alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, lijkt een flinke knauw te hebben gekregen.
  • Techbedrijven moesten het over een breed front ontgelden en techgraadmeter Nasdaq zakte 2,1 procent. De grootste verliesdag sinds oktober.
  • Lees ook: De S&P 500 is rijp voor een correctie, volgens sommige beursexperts – zo bescherm je je vermogen

Chipconcern Nvidia heeft vrijdag op Wall Street ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.

Nvidia staat nu bijna 20 procent lager dan de recordwaarde eind maart. Het grote vertrouwen van de financiële markten in alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, lijkt een flinke knauw te hebben gekregen.

Eerder deze week kwam de Nederlandse chipmachinemaker ASML al met een tegenvallend kwartaalbericht. Daardoor zijn Nederlandse chipbedrijven bij beleggers al dagen uit de gratie. Maar de meeste grote bedrijven uit de techwereld moeten nog met hun cijfers komen.

Kan Nvidia hooggespannen verwachtingen waarmaken?

Vooral voor Nvidia wordt het spannend. Het bedrijf is momenteel ’s werelds belangrijkste speler op het gebied van chips die worden gebruikt voor AI. Daardoor is Nvidia afgelopen jaar razendsnel gegroeid en op Wall Street groeide de onderneming in korte tijd uit tot een van de meest waardevolle bedrijven. Maar wanneer een beurslieveling er niet in slaagt om aan alle hooggespannen verwachtingen te voldoen, kan de beurskoers zomaar hard dalen.

De koersval van vrijdag werd waarschijnlijk veroorzaakt door Super Micro Computer. Dat Amerikaanse techbedrijf heeft aangekondigd voorafgaand aan zijn kwartaalcijfers later deze maand niet alvast wat winstcijfers te delen. Daarmee wijkt Super Micro Computer af van zijn normale praktijk. Analisten zien hierin een signaal dat de cijfers straks waarschijnlijk niet zo goed zijn. De beurswaarde van Super Micro Computer kelderde daardoor meer dan 23 procent.

Meer techbedrijven in de min

Netflix is ook onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst kreeg er afgelopen kwartaal meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd meer dan 9 procent lager gezet.

Techbedrijven moesten het over een breed front ontgelden. Techgraadmeter Nasdaq zakte 2,1 procent tot 15.282,01 punten en kende daarmee de grootste verliesdag sinds oktober. Verder hielden beleggers vooral de spanningen in het Midden-Oosten nauwlettend in de gaten. De Dow-Jonesindex sloot wel 0,6 procent hoger op 37.986,40 punten. De brede S&P 500-index eindigde 0,9 procent lager op 4967,23 punten.

LEES OOK: Wanneer barst de bubbel op de beurs? Topexperts praten je bij over de kansen en risico’s op de financiële markten