Het seizoen voor de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven is van start gegaan. En woensdag was het in Nederland de beurt aan ASML, de chipmachinefabrikant die zwaar meeweegt in de AEX-index.

Verder kwam Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, met een eerste update over de resultaten over de eerste drie maanden van dit jaar.

ASML merkt dat de chipindustrie in een dipje zit, maar houdt vast aan een vlakke omzetontwikkeling voor heel 2024. Just Eat Takeaway verwerkte in het eerste kwartaal minder bestellingen.

Het aandeel ASML zakte woensdag met bijna 7 procent op de beurs. De koers van Just Eat Takeaway daalde ook met ruim 4 procent.

ASML haalt fors minder nieuwe orders binnen in eerste kwartaal

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een dip zit en verwacht dat de sector volgend jaar herstelt.

In de eerste drie maanden van dit jaar bestelden klanten voor 3,6 miljard euro aan nieuwe machines voor de productie van halfgeleiders, waarvan 656 miljoen euro voor de geavanceerdste variant EUV. Dat is aanzienlijk minder dan in het vierde kwartaal van 2023, toen ASML voor bijna 9,2 miljard euro aan orders binnenkreeg.

Volgens financieel topman Roger Dassen zijn de kwartaalcijfers van het aantal orders altijd erg wisselvallig. "Als je naar de afgelopen zes maanden kijkt, dus het vierde kwartaal en eerste kwartaal, heb je het over bijna 13 miljard euro en dat is een aanzienlijk bedrag", zegt hij in een toelichting.

De omzet van ASML daalde tot 5,3 miljard euro, tegenover 7,2 miljard euro in het vierde kwartaal van vorig jaar. De nettowinst kwam uit op 1,2 miljard euro. Dat was een kwartaal eerder nog ruim 2 miljard euro. De brutowinstmarge was met 51 procent hoger dan ASML zelf verwachtte, stipt Dassen aan.

ASML houdt vast aan vlakke omzet in 2024

ASML blijft bij zijn eerdere verwachtingen voor heel 2024. Het bedrijf ziet dit jaar als een tussenjaar waarin de omzet niet stijgt, maar wel forse investeringen nodig zijn voor de verwachte groei van de chipsector na 2025. Daarom kondigde het bedrijf eerder al kostenbesparingen aan. Het bedrijf zei ook dat verdere uitbreiding mogelijk buiten Nederland is, omdat het vestigingsklimaat hier te ongunstig dreigt te worden.

Bij de kwartaalcijfers zei ASML niets over de mogelijke impact van extra beperkingen op de export naar China. De Verenigde Staten willen dat Nederland ook de dienstverlening van ASML aan Chinese klanten met bepaalde chipmachines aan banden legt, kwam eerder via de persbureaus Bloomberg en Reuters naar buiten.

Eerder breidde de regering op aandringen van de Amerikanen al exportbeperkingen voor ASML uit. Naast de geavanceerdste EUV-machines mag het bedrijf ook bepaalde modellen van de op een na nieuwste generatie niet meer verkopen in het Aziatische land. De VS stellen dat China met de moderne chiptechnologie militair te sterk kan worden. De nieuwe exportbeperkingen, die sinds begin dit jaar van kracht zijn, raken ongeveer 15 procent van de omzet in China.

Moederbedrijf Thuisbezorgd haalt minder orders binnen in eerste kwartaal

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, kwam woensdag met een eerste update over de cijfers in het eerste kwartaal van dit jaar. Er zijn minder bestellingen verwerkt dan een jaar eerder. Het aantal orders zakte met 6 procent tot ruim 214 miljoen.

In Noord-Europa namen de bestellingen af met 1 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Toch is topman Jitse Groen tevreden. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland nam de totale waarde van de maaltijdbestellingen toe met 11 procent, in Noord-Amerika met 3 procent. "We zijn verheugd dat de investeringen in ons bedrijf hun vruchten afwerpen en we kijken uit naar de rest van het jaar."

De beursgenoteerde onderneming blijft bij zijn winstverwachting voor 2024 en rekent op een aangepast bedrijfsresultaat van 450 miljoen euro. Het in Amsterdam gevestigde bedrijf is nog steeds bezig met een gedeeltelijke of volledige verkoop van de Amerikaanse dochter Grubhub die in 2021 werd overgenomen voor 7,3 miljard dollar.

Volgens de onderneming is nog niet duidelijk of en wanneer zo'n deal gesloten wordt. "Verdere aankondigingen zullen worden gedaan als en wanneer dit nodig is."

Just Eat Takeaway heeft besloten om alle activiteiten in Nieuw-Zeeland in de komende weken stop te zetten. Financiële details zijn niet bekendgemaakt, maar de impact is volgens het concern niet groot.

LEES OOK: Kabinet en regio Eindhoven trekken €2,5 miljard uit voor ‘Project Beethoven’ om ASML in Nederland te houden