Een van de vele documenten die een 21-jarige reservist van de Amerikaanse luchtmacht enkele weken gelden online deelde, bevat plannen van het Chinese ministerie van defensie om voor de inzet van supersonische drones voor spionage.

De documenten komen naar verluidt van de Amerikaanse National Geospatial-Intelligence Agency, een instantie die wereldwijde luchtruimtes en transportroutes monitort.

Volgens de krant The Washington Post, die als eerste over de geheime documenten rapporteerde, zou de informatie aangeven China technische vooruitgang boekt op het gebied van surveillanceprogramma’s. Daarmee zou het land beter in staat kunnen zijn om Amerikaanse oorlogsschepen en militaire bases in en rond Taiwan in de gaten te houden.

Satellietbeelden die onderdeel waren van de gelekte documenten zaten, tonen dat er op 9 augustus 2022 twee WZ-8 verkenningsdrones op een militair vliegveld ongeveer 500 kilometer van Shanghai zijn gefotografeerd. De supermoderne drones, die vanaf bommenwerpers worden gelanceerd, kunnen drie keer sneller dan het geluid vliegen (Mach 3).

De drones zouden het voor China mogelijk maken om actuele informatie door te spelen om strategische beslissingen en supersnelle raketaanvallen te laten uitvoeren, meldt de Amerikaanse krant.

De documenten zijn naar buiten gekomen op een moment dat de verhoudingen tussen China en Taiwan verder onder druk zijn komen te staan. De luchtmacht van Taiwan lijkt kwetsbaar, aangezien er overduidelijke gaten in de luchtverdediging van het land zitten. Bij een invasie zou de Chinese luchtmacht snel controle kunnen verwerven over het Taiwanese luchtruim.

De WZ-8 drones werden in 2019 geïntroduceerd tijdens de viering van het 70 jarige bestaan van Volksrepubliek China. Maar destijds dacht slechts een handjevol militaire analisten dat ze in operationele staat verkeerden. De gelekte documenten zouden bevestigen dat dit inmiddels het geval is, aangezien er ook vluchtplannen voor de drones tussen zaten en er zelfs verwezen werd naar de bommenwerper die ze lanceerde.

LEES OOK: Europese Unie lijkt verdeeld over China: zo creëert de kwestie Taiwan een kloof tussen lidstaten