De Franse president Emmanuel Macron heeft na zijn bezoek aan China voor heel wat ophef gezorgd door zijn uitspraken over Taiwan. “De vraag die Europeanen moeten beantwoorden is of het in ons belang is om een crisis over Taiwan te versnellen? Nee!”, zo zei hij tegen Politico en de Franse zakenkrant Les Echos. “Het ergste zou zijn om te denken dat wij Europeanen op dit onderwerp volgzaam moeten zijn en ons aanpassen aan het Amerikaanse ritme en een Chinese overreactie.”

Volgens critici ondermijnt Macron met de opmerkingen over de “strategische autonomie” van Europa de westerse afschrikking van China om geweld te gebruiken tegen Taiwan, dat in de ogen van Beijing een afvallige provincie is in plaats van een onafhankelijk eiland.

Macron leek vooral namens zichzelf te spreken en niet namens Europa. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock liet aan de vooravond van haar reis naar China deze week namelijk een heel ander geluid horen.

Baerbock liet in een persverklaring weten dat ze “de gemeenschappelijke Europese overtuiging zal gaan benadrukken dat een unilaterale verandering van de status quo in de Straat van Taiwan, en dan vooral militaire escalatie, onacceptabel zou zijn.”

'Ramp voor buitenlandbeleid EU'

Het prominente Duitse CDU-parlementslid Norbert Roettgen zei eerder al dat Macron "erin was geslaagd om zijn reis naar China om te zetten in een pr-coup voor Xi en een ramp voor het buitenlands beleid voor Europa."

De Amerikaanse senator Marco Rubio legde meteen een verband met de Amerikaanse steun voor Oekraïne. Als Europa weigert partij te kiezen tussen China en Taiwan, waarom zou de VS dan z'n inspanningen voor Oekraïne doorzetten?

Ook in Nederland konden de uitspraken van Macron op de nodige kritiek rekenen. "Suggereren dat Taiwan niet ons probleem is, is een strategische fout", tweette VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans.

Tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland deze week nuanceerde Macron zijn uitspraken enigszins. De Franse president gaf aan "voor de status quo te zijn" en "een gedeelde visie te hebben met Joe Biden over vrije zeevaart in de Indo-Pacific en escalatie en provocatie te willen voorkomen."

Maar de kwestie Taiwan legt wel de kloof bloot tussen de EU-lidstaten wat betreft hun houding ten opzichte van China. "Macron laat een wereldvisie zien die niet wordt gedeeld in andere Europese hoofdsteden", zei geopolitiek expert Noah Barkin van de Rhodium Group daarover. "Door dat te doen loopt hij het risico Europa te verdelen en de relaties met de meest transatlantische Amerikaanse regering in jaren te compliceren."

LEES OOK: China verguld met suggestie van Elon Musk dat Taiwan een ‘speciale administratieve zone’ moet worden