Volgens het Internationaal Monetair Fonds zal China de komende vijf jaar de grootste aanjager van de mondiale economische groei worden en tweemaal zoveel bijdragen als de VS.

Volgens berekeningen van persbureau Bloomberg op basis van gegevens uit de afgelopen week gepubliceerde World Economic Outlook van het IMF zal het aandeel van China in de wereldwijde economische groei 22,6 procent bedragen. India draagt 12,9 procent bij aan de mondiale groei en de VS 11,3 procent.

Andere landen die een significante bijdrage leveren aan de groei van de wereldeconomie zijn Indonesië, Duitsland, Turkije en Japan, elk met een bijdrage van minder dan 3,6 procent.

Driekwart van de mondiale groei zal afkomstig zijn uit twintig landen. Meer dan de helft van de mondiale groei komt voor rekening van China, India, de VS en Indonesië.

Het IMF verwacht dat de bijdrage van Brazilië, Rusland, India en China aan de groei groter zal zijn dan die van de G7-landen.

In totaal verwacht het IMF dat de mondiale economische groei de komende vijf jaar ongeveer 3 procent per jaar zal bedragen. De projecties van het IMF zijn de laagste in de afgelopen dertig jaar, wat aantoont dat de wereldeconomie niet volledig hersteld is van de crises van de afgelopen jaren.

In het rapport wordt benadrukt dat de recente onrust bij de banken en de aanhoudende inflatie het recessierisico hebben verhoogd. In maart gingen in de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature failliet. In Zwitserland werd de kwakkelende bank Credit Suisse overgenomen door branchegenoot UBS

"De vooruitzichten op korte en middellange termijn zijn onzeker, nu de wereldeconomie zich herstelt van de schokken van 2020-22 en de recente onrust in de financiële sector. De bezorgdheid over een recessie is toegenomen, terwijl het risico van een hardnekkig hoge inflatie aanwezig blijft", aldus het IMF.

LEES OOK: China krabbelt op door heropening economie: 4,5% groei in eerste kwartaal