Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:1
  • China en Rusland slaan de handen in elkaar om een bemande maanbasis te bouwen.
  • Tegen 2035 moet het optrek over basisvoorzieningen beschikken die menselijke bewoning mogelijk moeten maken.
  • Het zal erom gaan spannen welk land als eerste sinds de laatste Apollo-missie in 1972 weer voet zet op de maan: China of de VS.
  • Lees ook: Elon Musk zegt dat SpaceX binnen maximaal 10 jaar mensen naar Mars zal brengen

China en Rusland gaan een overeenkomst ondertekenen voor de bouw van een basis op de maan. De Chinese ruimtevaartorganisatie zegt dat dit station vanaf 2035 stroom en communicatiemiddelen moet hebben, evenals voorzieningen die menselijke bewoning mogelijk moeten maken.

De Chinese ruimteambities worden verder verduidelijkt in een vrijdag gepubliceerde whitepaper. Hierin meldt het ruimteagentschap dat China doelt op “verkenning en gebruik van de kosmische ruimte voor vreedzame doeleinden”. Het land wil onder meer ruimteschroot beter in kaart brengen en het verdedigingssysteem tegen aardscheerders uitbouwen.

Lees ook: Elon Musk onder vuur in China vanwege zijn ‘stapel ruimteafval’ en ‘ruimteoorlogvoering’

China en Rusland kondigden vorig jaar al gezamenlijke plannen aan voor het station. Het was toen nog niet duidelijk of het om een station om of op de maan zou gaan. De partners beloven dat wetenschappers van over de hele wereld de basis mogen gebruiken. Momenteel ontwikkelen de Verenigde Staten onder meer met Europa een eigen ruimtestation in een baan om de maan, de Lunar Gateway.

China en Rusland hebben ook afgesproken om samen te werken aan een toekomstige robotmissie naar de zuidpool van de maan, Chang'e 7. Het vertrek staat gepland voor 2024.

China hoopt voor 2030 mensen voet te laten zetten op de maan. Het kan er dan nog om gaan spannen of China dan het eerste land wordt om sinds de laatste Apollo-missie in 1972 weer mensen op het hemellichaam te zetten. De Verenigde Staten werken momenteel aan hun eigen nieuwe maanprogramma Artemis. Deze hebben een bemande maanlanding gepland staan voor 2026.

De laatste Chinese maanmissie was in 2020. De Chang'e 5 keerde in december dat jaar, na een missie van 22 dagen, terug met monsters van het maanoppervlak. Er rijdt nog altijd een Chinese rover rond op de maan.

Meer over de ruimte? Check ook deze stukken eens: