• Chinese TikTokkers gaan op onderzoek uit bij bouwplaatsen van de wankelende vastgoedreus Evergrande.
  • De gebruikers van de video-app Douyin plaatsen filmpjes die gemaakt worden met drones en stellen vragen aan medewerkers van Evergrande.
  • De TikTokkers willen vooral weten of Evergrande bezig is met de hervatting van het werk aan onvoltooide vastgoedprojecten.

Chinese TikTokkers gaan op onderzoek uit om na te zien of de wankelende vastgoedgigant Evergrande bezig is het werk op bouwplaatsen te hervatten.

In video’s die op de Chinese versie van TikTok (Douyin) worden geplaatst, is te zien hoe makers bouwplaatsen van Evergrande bezoeken om te kijken wat daar gebeurt. Hierbij wordt ook gebruikt gemaakt van drones.

Evergrande staat al weken in de belangstelling, omdat de vastgoedreus met een schuldenlast van omgerekend zo’n 260 miljard euro balanceert op de rand van faillissement.

Lees ook: Naast Evergrande is nu ook een ander Chinees vastgoedbedrijf in de problemen: obligatielening van €177 miljoen niet afgelost

Het bedrijf is al een aantal keer in gebreke gebleven op rentebetalingen en probeert bezittingen te verkopen om snel geld vrij te maken voor het afbetalen van schulden. Evergrande werkt momenteel aan 800 vastgoedprojecten in China en een deel daarvan is in de zomer stilgelegd.

In een video van 4 oktober laat een Chinese TikTokker met de naam 'Mr. Lu' details zien van zijn bezoek aan een bouwplaats van Evergrande in de stad Shenyang, gelegen in de noordoostelijke provincie Liaoning.

"Kijk, hier kun je zien dat alles is afgeschermd en dat de slaapvertrekken van de arbeiders leeg zijn", zegt Lu in het filmpje. Lu laat zien hoe hij met een drone de bouwplaats inspecteert. "Hier kun je zien dat er niets gebeurt."

In een video die op 5 oktober is geplaatst, toont Lu zijn bezoek aan een andere bouwplaats van Evergrande in Shenyang. "Je hoort geen geluiden van bouwwerkzaamheden. Er lijkt hier helemaal niets te gebeuren", aldus Lu.

Een TikTokker die de naam Heng Da Fu Gong Le Ma gebruikt, heeft diverse video's geplaatst van bouwplaatsen in de stad Lishui, gelegen in de zuidelijke provincie Zhejiang. Een video van 5 oktober toont een lege bouwplaats, bezaaid met troep en constructiebuizen.

"Op deze bouwplaats in Lishui is het doodstil en gebeurt er niets", valt er te lezen bij een andere video.

Sommige TikTokkers zie wel tekenen van bouwactiviteit

Evergrande
Evergrande gaf afgelopen week aan dat de bouw bij 46 projecten wordt hervat. Foto: Long Wei/Costfoto/Barcroft Media via Getty Images

Er zijn ook TikTokkers die wel tekenen van activiteit bespeuren op bouwplaatsen van Evergrande. Zo plaatste Xi Yang Shuo Fang op 25 september een video van een bouwplaats in Luoyang, waarbij ze ook twee werknemers interviewde. Die vertelden dat er wordt gewerkt, maar met veel minder arbeiders dan normaal.

Een TikTokker met de naam Xi An Yi Yang Fang Chan bezocht een bouwplaats van Evergrande in de stad Xi'an, in de provincie Shaanxi. Op 3 oktober filmde hij een hijskraan in actie.

Afgelopen week gaf Evergrande aan dat de werkzaamheden bij 46 vastgoedprojecten in verschillende Chinese steden zijn hervat. Evergrande kon bij navraag van Insider niet meteen aangeven hoe het staat met de overige bouwprojecten.

LEES OOK: 4 dingen die de wereldeconomie in een nieuwe crisis kunnen storten – Evergrande is niet het enige risico