China wil af van overheidscomputers en servers die draaien op Amerikaanse microprocessoren van Intel en AMD, meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

Ook zijn er inkooprichtlijnen opgesteld om het Windows-besturingssysteem van Microsoft en buitenlands gemaakte databasesoftware te omzeilen. In plaats daarvan zouden er Chinese alternatieven moeten komen.

Volgens de zakenkrant zijn de maatregelen al in gang gezet. Overheidsinstanties krijgen de opdracht om bij het kopen van computers en servers te letten op processoren en systemen die “veilig en betrouwbaar” zijn.

Ook Amerikanen willen eigen chipproductie stimuleren

De Amerikaanse regering werkt intussen aan plannen om de chipproductie in eigen land te stimuleren en minder afhankelijk te worden van chips uit China en Taiwan. Vorige week werd bekend dat chipproducent Intel hiervoor bijna 20 miljard dollar aan subsidies en leningen ontvangt van de overheid.

De Amerikaanse minister van Handel, Gina Raimondo, noemde dit een "enorme deal" en een van de grootste investeringen ooit in de Amerikaanse halfgeleidersector. Het Taiwanese TSMC en ook het Zuid-Koreaanse Samsung krijgen in de komende weken naar verwachting eveneens subsidies van de Amerikaanse overheid om chipfabrieken in de VS te bouwen.

De subsidies maken deel uit van de zogeheten Chips Act. Daarmee wil de VS de productie van chips terugbrengen in eigen land en voorkomen dat de sector groeit in China. Door de productie naar de VS te verplaatsen, kan het land ook voorkomen dat het weer te maken krijgt met een groot chiptekort, zoals in 2021 het geval was.

LEES OOK: ASML verkoopt in december 10 keer zoveel chipmachines aan China: bedrijven willen nieuwe handelsbeperkingen voor zijn