• China treedt hard op tegen sociale media en heeft berichtendienst Signal en een browser van techbedrijf Alibaba geblokkeerd.
  • Gebruikers van Signal in China kunnen sinds maandagavond geen berichten meer sturen.
  • De browser van Alibaba werd dinsdag uit de lucht gehaald na beschuldigingen van misleidende advertenties.

Berichtendienst Signal, een concurrent van WhatsApp, en een internetbrowser van techbedrijf Alibaba zijn geblokkeerd in China. Beijing treedt steeds harder op tegen techbedrijven en sociale media.

Gebruikers van Signal klaagden op andere platforms over hun moeilijkheden met de app. Volgens de krant The Washington Post is de dienst sinds maandagavond uit de lucht en kunnen er geen berichten meer verstuurd worden.

Gebruikers van Signal kunnen nog wel gebruikmaken van de VPN-functie van de app. Hierdoor wordt hun locatie onzichtbaar gemaakt.

China grijpt harder in bij controle op media

“Er is een muur gebouwd om Signal”, schreef een van de gebruikers op de Chinese microblogsite Weibo.

De app is nog wel te downloaden in de App Store van Apple China, al is het onduidelijk hoelang dat nog zal kunnen. Signal reageerde niet meteen op vragen van Insider.

Signal biedt als gratis app end-to-end-encryptie aan. Dat maakt het moeilijk voor derde partijen zoals overheden om berichten te lezen. Signal is een populaire berichtendienst onder techbedrijven, cybersecurity-experts, journalisten en overheidsfunctionarissen.

Ook de stekker uit browser van Alibaba

Signal is niet het enige slachtoffer in de nieuwe aanval van de Chinese staat op sociale media. Ook een browser van e-commercegigant Alibaba is uit de lucht gehaald, meldde The Financial Times dinsdag.

De Chinese autoriteiten beschuldigen de UC Browser van het promoten van misleidende advertenties die zieke burgers verwijzen naar private ziekenhuizen in plaats van algemene zorginstellingen.

Begin februari blokkeerde China ook de nieuwe socialemedia-app Clubhouse, die op audio is gebaseerd. Dat gebeurde nadat bleek dat deze app ook wordt gebruikt om politieke gevoelige onderwerpen te bespreken, zoals de concentratiekampen waarin Oeigoerse burgers gevangen worden gehouden.

Gesprekken van Clubhouse worden niet opgenomen (al waarschuwen experts dat dit wel kan), waardoor ze moeilijk in de gaten te houden zijn. Toegang is alleen op uitnodiging.

LEES OOK: Hongkongers vluchten naar het VK nu China steeds strenger optreedt, maar niet iedereen kan zomaar het land uit