De bot ChatGPT en andere vormen van generatieve artificial intelligence (AI) zouden in de toekomst misschien jouw baan kunnen overnemen.

De technologie begint zich al in zekere zin te bewijzen. Zo kwam Google erachter dat ChatGPT in theorie aangenomen zou kunnen worden als junior programmeur bij het bedrijf, gebaseerd op de antwoorden die het gaf op sollicitatievragen. Bij Amazon bleek dat de chatbot onder meer heel goed is in het beantwoorden van vragen van klanten en het maken van opleidingsdocumenten.

Maar de AI-chatbot heeft ook enkele zwakheden. Zo bleek dat hij met enige regelmaat foute informatie deelt, vragen van programmeurs verkeerd beantwoordt en simpele wiskundige sommen niet goed kan uitrekenen.

Belangrijkste manco is dat ChatGPT weliswaar goed is in het genereren van “verhalen”, maar feit en fictie niet kan scheiden. De chatbot verzint verhalen, op het moment dat feitelijke bronnen geen of onvoldoende uitkomst bieden. Het softwareprogamma heeft ook geen mechanisme om de geloofwaardigheid van bronnen af te wegen.

Ondanks deze tekortkomingen wordt er volop gespeculeerd over banen die ChatGPT in de toekomst kan overnemen. Vooral werknemers met administratieve taken zouden zich in de gevarenzone bevinden.

Experts zien op kunstmatige intelligentie gebaseerde software echter niet als een complete vervanging van menselijke arbeid. Mark Muro van onderzoeksbureau Brookings Institute onderzocht de impact van artificial intelligence op de Amerikaanse beroepsbevolking en zegt tegen Insider niet te verwachten dat kunstmatige intelligentie op korte termijn miljoenen mensen werkloos zal maken.

Anu Madgavkar, een partner bij adviesbureau McKinsey, is hiermee eens. Beide experts zien kunstmatige intelligentie niet als een dreiging voor de werkgelegenheid, maar juist als een tool die de productiviteit kan verhogen. Wel kan het bepaalde beroepen fundamenteel veranderen.

Toch is het niet ondenkbaar dat er op den duur banen verloren gaan door de inzet van artificial intelligence. Met hulp van Muro en Madgavkar, en op basis van eigen onderzoek, stelde Insider een lijst samen van beroepen die het hoogste risico lopen om te worden overgenomen door AI. Deze vind je in de slideshow hieronder.

Dit zijn 10 banen die AI in de toekomst mogelijk kan overnemen

LEES OOK: 3 manieren waarop ChatGPT hulpje kan zijn voor HR-medewerkers: herschrijf deze personeelsadvertentie met oog voor diversiteit