• Hoe kunnen HR-professionals nu al gebruik maken van de kunstmatige intelligentie van ChatGPT in hun werk?
  • Er liggen goede mogelijkheden voor het gebruik van de AI-tool als redacteur, schrijfmaatje en brainstormtool, geven experts aan tegenover HR-praktijk.
  • Het beste kunnen we ChatGPT waarschijnlijk beschouwen als een nieuwe collega.

De door kunstmatige intelligentie aangestuurde bot ChatGPT is aan een stormachtige opmars bezig, waarbij het niet alleen bij spielerei blijft: professionals in diverse beroepsgroepen kijken hoe zij gebruik zouden kunnen maken van de kunstmatige intelligentie.

HR Praktijk benoemt een drietal toepassingen waarbij de tool nu al waardevol kan zijn voor HR-professionals.

Voor de hand liggend is een ondersteunende functie als redacteur. Dat kan bijvoorbeeld goed werken bij het opstellen van een functieprofiel. Thomas Mulder, CHRO van VodafoneZiggo, is daarnaast ook onder de indruk van hoe goed het programma personeelsadvertenties kan ‘screenen’: hoe goed zitten bestaande de teksten eigenlijk in elkaar.

ChatGPT kan je ook goed van dienst kan zijn als schrijfmaatje: het kan je teksten aanvullen en herschrijven. Dat is een handige schrijfhulp voor professionals die veel te maken hebben met het (her)schrijven van standaard teksten.

Een derde manier waarop de HR-professional nu al ChatGPT kan toepassen is als een brainstormbuddy; het is zeer geschikt om je op ideeën te brengen voor onderwerpen voor artikelen en presentaties.

LEES HET HELE ARTIKEL BIJ HR-PRAKTIJK: Maak kennis met je nieuwe collega, ChatGPT - schrijfmaat, brainstormbuddy en redacteur